Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy miközben a 2012-es kormányhatározat az 1944-es eredeti homlokzat helyreállítását tartalmazta, 750 millió forintot elköltöttek terveztetésre, majd rövid, 1 hónapos idő alatt készítették el az engedélyes és kiviteli terveket, továbbá tendereztették a bontást.
Kifogásolta azt is, hogy Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója korábban 11-12 milliárd forintos összköltségről beszélt, egy hete viszont már 17-19 milliárdot említett. A jobbikos politikus értékelése szerint ebben Kövér László személyes felelőssége állapítható meg, a házelnöknek el kell számolnia az utolsó fillérig.
Hegedűs Lorántné azt is bírálta, hogy egy április 10-i kormányhatározat értelmében 10 milliárd forinttal emelkedik a Miniszterelnökség költözése, amelyre eddig 55 milliárd forintot szántak, s döntés született arról is, hogy 1 milliárd forint pluszt adnak a vizes világbajnokság beléptető kapuira. Felvetette, hogy ezt az eredeti terv miért nem tartalmazta.
A képviselőt kérdezték a parlament előtt lévő civil törvényről is. Azt mondta: a kormány mindig Soros György intézményeit és soha sem személyesen őt támadja, valószínűleg azért, mert “gyáva erre a Fidesz”. Soros György magyar állampolgár, vonatkoznak rá a hazai törvények – jelentette ki, azért kérdezve, “vajon hazaárulásért miért nem állítják bíróság elé, miért nem adnak ki ellene nemzetközi körözést?”.
Hegedűs Lorántné úgy értékelt, “félrehord a gépágyú”, s ha a jogszabályt ebben a formában fogadják el, akkor “mindenki mást is lekaszabolnak”, az ugyanis vonatkozna egyebek mellett a szeretetszolgálatokra és a nemzetiségi önkormányzatokra is.
(MTI)