Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke szerdán sajtótájékoztatón reagált arra, hogy a Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.
Az ellenzéki politikus szerint a kormánypárt arra tett kísérletet, hogy „más szerszámával tartsa karban az elburjánzó csalánost”, s a pékektől vár költségcsökkentést, miközben adóemeléseivel, vagy például az elektronikus útdíjjal hozzájárult az árak emelkedéséhez.
Volner János felidézte, hogy a Fidesz ellenzékben az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkenését szorgalmazta, azonban kormányon ennek ellentettjét tette. Kifejtette, hogy 2009-ben a szocialista kormány literenként 9 forinttal emelte a gázolaj jövedéki adóját, majd 2012-ben a Fidesz további 12-vel; az áfa 2009-ben 20-ról 25 százalékra, 2012-ben pedig 25-ről 27 százalékra nőtt.
(MTI)