Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy tavaly az emberek 72 százaléka értékesített valamit az interneten, idén szeptemberben pedig a legnépszerűbb ilyen oldal látogatottsága meghaladta a 16 milliót.
Értékelése szerint kiforratlan a joggyakorlat arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiket és milyen alapon bírságol. Míg a 200, illetve 600 ezer forintos értékhatárok adottak, az adóhatóság gyakran ez alatti adásvétel esetében is 1-1,5 millió forintos bírságot szab ki – tette szóvá a jobbikos politikus, aki szerint nem tisztázott a joggyakorlatban, hogy mi számít üzletszerűségnek, tartósságnak és rendszerességnek.
Megjegyezte: az esetek többségében használt árucikkek cserélnek gazdát az eredeti árnál olcsóbban, vagyis haszonról nincs szó.
Apáti István bírálta, hogy a parlament gazdasági bizottsága nem vette napirendre a kérdés rendezését célzó határozati javaslatukat. Közölte azt is: közérdekű bejelentést tettek a NAV-nak és záros határidőn belül megoldást várnak.
(MTI)