Volner János, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezek egyikeként hivatkozott arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ és a jegybank “közösen manipulálja” az év végi adatokat. Az év végén állami pénzekből visszavásárolják a korábban eladott állampapírokat, majd év elején ismét eladják azokat, hiszen Magyarország finanszírozását máshogy nem lehet fenntartani – fejtette ki.
A Jobbik alelnöke szerint az állami számlákon lévő pénz az év végi időszakban vészesen lecsökken, amivel a Fidesz veszélybe sodorja Magyarországot.
Kitért arra is, hogy 2010 első negyedévének végén, a kormányváltáskor az államadósság 80,2 százalékos volt, míg öt és fél évvel később, tavaly a harmadik negyedév végén ez a mutató 78 százalékon állt. Szóvá tette, hogy a mindössze 2 százalékos adósságcsökkentés úgy történt, hogy a Fidesz “erősszakkal államosította” 3 millió ember magánnyugdíjpénztári megtakarítását. Ez alapján már 70 százalékon kellett volna állnia az államadósság-mutatónak, ehhez képest 78 környékén tart most – tette hozzá Volner János, aki szerint öt év alatt 4800 milliárd forinttal nőtt Magyarország államadóssága.
Azt is kijelentette: a kormány gazdaságpolitikája a saját elképzelései szerint is egyértelmű kudarc, ugyanis a Széll Kálmán-terv alapján 63 százalékon kellett volna állnia a múlt év végén a magyar államadósságnak.
(MTI)