Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az egyezmény (angolul: Transatlantic Trade and Investment Partnership, vagyis TTIP) jelentősége túlnyúlik az üzleti, gazdasági, kereskedelmi szférán, egy egyeztetett globális hatalmi fellépésnek tartja, amely Magyarországnak “semmi jót nem jelent”.
Úgy fogalmazott: Magyarországot az EU-integrációval “egy ragadozó hal bekapta, most ezt a ragadozó halat egy még annál is nagyobb cet fogja bekebelezni, így Magyarország kétszeresen kiszolgáltatott helyzetbe kerülne”.
A jobbikos politikus azt is hangoztatta: a felek csak az előnyöket, a recesszióból való kilábalást hangsúlyozzák és mélyen hallgatnak a negatív hatásokról. Utóbbiak között említette a beruházás-védelmi egyezményt és a GMO elterjedését. Kitért arra is: az Egyesült Államok korábban sem ratifikált semmilyen egyezményt, amely a multinacionális cégek ellen van.
Bírálta azt, hogy az Európai Unió még saját térségében – például az ukrán válsággal összefüggésben – sem tudja érdekeit érvényesíteni. Úgy vélte: a szabadkereskedelmi egyezménnyel minden tagállam veszít szuverenitásából, s még inkább alárendelt lesz az amerikai geopolitikai, geostratégiai és külpolitikai érdekeknek. Magyarországnak ez nem állhat érdekében – jelentette ki.
Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője az ellen emelt szót, hogy az Egyesült Államok cégei nyomást gyakorolnak a tárgyalódelegációkra az uniós élelmiszerbiztonsági szabályokat fellazítása érdekében. Hozzátette: nemcsak a GMO-behozatalról van szó, hanem a módosított növények Unión belüli termesztéséről is. Hamis illúziónak nevezte, hogy uniós irányelv és a magyar alaptörvény is tiltja a génmódosítást és szólt arról: semmi garancia nincs arra, hogy végül a magyar parlamentnek joga lesz dönteni az egyezményről, mert az kötelező érvényű is lehet.
(MTI)