Az ellenzéki politikus két felmérésre hivatkozva arról beszélt, hogy ősszel egy átlagos család 84 ezer forintot költ az iskolával kapcsolatos kötelező kiadásokra, ami meghaladja például egy szociális dolgozó egyhavi fizetését.
Miközben az emberek egyre többet kénytelenek költeni az iskolakezdésre, a kormány egyre kevesebbet költ az oktatásra – tette szóvá.
Kifejtette, hogy a családok átlagosan 12 ezer forinttal többet költenek tanszerekre, sportszerekre, mint 2014-ben, és öt hónapig spórolnak a zökkenőmentes tanévkezdésre.
Dúró Dóra bírálta, hogy a kormány 2003-ben még 5,7 százalékot, 2013-ban 3,9 százalékot, 2014-ben pedig 4,3 százalékot költött GDP-arányosan az oktatásra, ami elmarad a kelet-európai szinttől.
Egyúttal átgondoltabb és tervezhetőbb oktatáspolitikát sürgetett, mert mint mondta, a kerettanterveket és óramenetet meghatározó szakképzési rendeletmódosítás véleményezésére mindössze két napot hagyott a kormány.
A Jobbik korábban többször javasolta a parlamentnek, hogy a gyermekneveléshez szükséges cikkek az 5 százalékos áfakörbe kerüljenek.
(MTI)