A Jobbik Magyarországért Mozgalom az új alaptörvényben tiltaná, hogy országgyűlési képviselő egyszerre tölthessen be polgármesteri, alpolgármesteri, önkormányzati, megyei közgyűlési vagy kisebbségi önkormányzati képviselő tisztséget – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Novák Előd.

A párt alelnöke szerint széles körű társadalmi igény mutatkozott az elharapózott politikusi álláshalmozás felszámolására, amely a párhuzamos tisztségek mellett magában foglalja a több helyről felvett költségtérítés esetét is. A képviselő szerint egy feladatait tisztességesen ellátó országgyűlési képviselő – főállása mellett – nem képes más feladatot ellátni. Novák Előd kijelentette, a politikusbűnözés törvényesített fajtájának számító álláshalmozás mára követendő normává vált a Parlamentben. A politikus emlékeztetett, a Jobbik többször is indítványozta, hogy az Országgyűlés üléseinek napirendje úgy legyen összeállítva, hogy az tartható legyen, a sokszor hajnalig tartó, szünet nélküli üléseket ugyanis úgy állítják össze, hogy egy képviselőtől nem is elvárható, hogy végig részt vegyen rajta.

Novák Előd kitért Lázár János fideszes frakcióvezető legutóbbi kijelentésére, miszerint a kormánypártiaknál messze többségben van az az álláspont, hogy az országos és önkormányzati politikai tisztségek legyenek összeférhetetlenek, ezért 2014-től a kormány várhatóan szigorításokat fog bevezetni. Lázár János azt is meglebegtette, hogy ő kész akár polgármesteri tisztségétől is megválni, persze ha a városnak szüksége van szolgálataira, akár maradhat is. Novák Előd a fideszes politikus mindkét megnyilvánulását cinikusnak nevezte, Lázár mellett példaként említve Kósa Lajost, aki utoljára több mint négy hónapja vett részt az országgyűlési bizottságának ülésén. A jobbikos képviselő a fideszes Sebestyén László ügyét is bírálta, aki ellen még mindig folyik az összeférhetetlenségi eljárás, mivel országgyűlési képviselőként állami cég igazgatója is, igaz, a törvény kiskapuit kijátszva csak mint „fejlesztési és karbantartási igazgató”.

A barikad.hu kérdésére Novák Előd elmondta, hogy a dupla költségtérítések felvételének megakadályozása érdekében szankciókat kéne bevezetni, Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes képviselő legújabb botránya kapcsán pedig kifejtette: elképesztő, hogy nem hajlandó elárulni, mennyi közpénzt vett fel törvénytelenül.

A Jobbik egyébként igyekszik maga is jó példával előjárni: a párt alapszabályban tiltja képviselőinek a többes politikai tisztségviselést – tájékoztatott a képviselő. A módosító javaslatot hétfőn nyújtják be az alaptörvényhez.

barikad.hu