Lukács László György, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a megyei egészségügyi egyeztető bizottságok szinte sehol nem jutottak eredményre a hétvégi határidőig az integrációról. Eleve méltatlan kormányzati elvárásnak nevezte, hogy az intézményvezetőknek kell tervet készíteni arról, mely osztályok leépítését, megszüntetését javasolják.
A jobbikos politikus Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjének szavaira hivatkozva azt mondta: a megyei bizottságok “túljelentették” volumenüket, hogy ne vonják el szükséges kapacitásaikat.
A képviselő szerint ezek következménye az lehet, hogy a kormány központilag erőlteti rá terveit az egyes kórházakra, és például az egyébként is sanyarú sorsú Heves és Veszprém megyei intézményekben újabb bezárások várhatók. Bírálta azt is, hogy az átalakítások elbocsátásokhoz vezetnek.
Lukács László György arra szólította fel a kormányt, valljon színt, ezzel készíti-e elő az egészségügy privatizációját, szerinte ugyanis a megszűnt osztályok helyére könnyen be tudnak lépni tőkeerős külföldi vállalkozások.
(MTI)