Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a tavalyihoz képest kevesebben kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami képzésben. Míg 2016-ban 57 311 hallgatót vettek fel, idén 55 733-at; a 2010-es 68 ezerhez képest pedig drasztikus a csökkenés – mondta.
Szóvá tette azt is, hogy az Eurostat szerint Magyarország utolsó helyen áll az unióban a társadalmi mobilitás szempontjából, szerinte ebben az oktatási rendszernek kulcsszerepe van.
Rossz irányba változott a hallgatók megélhetése, elégtelen a kollégiumi férőhelyek száma, az ösztöndíjak mértéke 10 éve nem változott – sorolta Dúró Dóra, aki utóbbival kapcsolatban azt javasolta, hogy a támogatások azonnal érjék el legalább a 2007-es reálértéket.
A jobbikos politikus szerint egyre több elitgimnáziumban tanuló külföldi továbbtanulást tervez, a magyar kollégiumok pedig a magasabb támogatás miatt előtérbe helyezik a külföldi hallgatókat.
Megkérdezték arról is, hogy a Magyar Közlöny keddi száma szerint a testnevelés órák része lehet a hazafias és honvédelmi nevelés. Azt felelte: pártolja, hogy így legyen, a diákok javára válik, ha ilyen ismereteket megszereznek.
A politikust faggatták arról is, hogy sajtóhírek szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő 2001-ben, illetve 2002-ben hasonló tartalmú disszertációt adott le a Debreceni Egyetemen és a CEU-n. Dúró Dóra felszólította a kormányszóvivőt, hogy reagáljon az információkra, s szerinte a CEU-nak érdemes lenne vizsgálatot kezdeményezni az ügyben.
Közben Kovács Zoltán a 24.hu-nak úgy reagált: minden nyilvános szakmai életrajzában megtalálható, hogy az akkori eljárási és akadémiai szabályoknak megfelelően – ugyanabban a témában – doktori fokozatát mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédte. “Mielőtt valaki szamárságokat ír és hülyét csinál magából, javaslom, hogy ismerkedjen meg a tényekkel” – fogalmazott.
(MTI)