A Jobbik sokadszor hívja fel a közvélemény figyelmét arra, hogy az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés. Tarthatatlan állapot, hogy a hazai piacon terjesztett lisztet be kell vonni az üzletek polcairól, mert mérgező anyagot tartalmaz, a hivatalos szervek „megoldási javaslata” pedig annyi: ha még nem használtuk fel a terméket, vigyük vissza a vásárlás helyére és visszakapjuk az árát. Európa potenciális „éléskamrájában”, a hagyományosan kiváló mezőgazdasággal bíró Kárpát-medencében egy felelős vezetéstől ez a tétlenség merénylettel ér fel.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, az új erő ezzel szemben valós lépésekkel oldja fel a helyzetet, amint megkapja az ehhez szükséges parlamenti felhatalmazást. Drákói szigorú törvénymódosításokkal minden szennyezett (vagy bizonyítottan ártalmas génmódosított) élelmiszert előállító céget kizárunk a magyar élelmiszerellátásból, emellett olyan szintű bírságokkal rettentjük el a lakosság egészségét árucikként kezelőket, amelyek mellett nem éri meg Magyarországon multibűnözést folytatni.

A Jobbik egészen újfajta megközelítéssel élne, bátor, XXI. századi módon. Ha a polgárokat lehet BAR-listázni eladósodottságuk szempontjából, és lehet ügynöklistákat is közzétenni, akkor nem lehet akadálya annak sem, hogy a lakosság egészségét súlyosan károsító vagy veszélyeztető cégekről, termékeikről nyilvánosan hozzáférhető listákat tegyünk közzé, amelyek alapján bármely magyar állampolgár biztonságosan tájékozódhat. Parlamenti felhatalmazásunkat követően ezt a jogot törvényi erőre emelnénk, továbbá el kívánjuk érni, hogy az említett listák az országos sajtóorgánumokban és napilapokban is közzétételre kerüljenek.

Hosszú távú, bizonyos megoldásnak mégis a Jobbik gazdasági programjának egyik alapkövét tartjuk: a magyar települések működjenek a lehető leginkább önellátó kisközösségek összetartó láncolataként, amelyek nem az idegen cégek beszállítói, hanem saját, jó minőségű termékeik előállítói és sikeres értékesítői, emellett bátran mernek építeni hungarikumainkra, a kiváló termőföldre, az édesvízkészletek, termálforrások adta előnyökre, emellett képesek megvédeni is ezeket.

Z. Kárpát Dániel
A Jobbik EU-kabinet elnöke