A fideszes vezetők teljesen elszakadtak a valóságtól, az országban kizárólag kormánypárt-közeli vállalkozók könyvelhetnek el sikert, miközben közel négymillió ember él a létminimum szintjén, és az ország hét régiójából négy tartozik Európa húsz legszegényebb térsége közé – jelentette ki a nemzeti párt debreceni országgyűlési képviselőjelöltjeinek bemutatkozó lakossági fórumán Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik helyi elnöke, önkormányzati képviselője vasárnap délután.

A városi kampánynyitó rendezvény első felszólalója Herpergel Róbert volt, aki rövid bemutatkozását követően az „ígérgetési szindrómában szenvedő” baloldali pártokról, majd a „minden rendben szindrómában szenvedő” kormánypárti politikusokról beszélt. Ezt követően hangsúlyozta: mi, jobbikosok azokat az embereket képviseljük, akik dolgozni és tanulni szeretnének, a romboló egyéneket pedig ellenfeleinknek tekintjük. Ugyanakkor azt is megígérjük, hogy soha nem fogunk megválaszolatlanul hagyni egyetlen kérdést sem, ahogyan azt például Kósa Lajos teszi, ha kínos neki az.

Herpergel a nemzeti párt 2010-es választási programjáról is beszélt: ez a program még a mai napig is megállja a helyét és teljesíthető, mert sajnos változás az elmúlt négy év alatt nem történt. Továbbra sincs közbiztonság, az egészségügy romokban hever, elszámoltatás nem volt. A képviselőjelölt a debreceni menekülttáborban élők által okozott problémákra is emlékeztetett, amelyekre a Jobbik több ízben hívta föl a figyelmet mind sajtótájékoztatókon, mind a közgyűlésben, mind pedig demonstrációk alkalmával. Végül a városvezetés megaberuházásairól szólt: látványberuházásokkal vakítják a debrecenieket, miközben példának okáért ott a méltatlanul elhanyagolt, lepusztult, életveszélyes állapotban lévő Zenede épülete, amelynek felújítására évek óta nem különít el a város egy fillért sem.

Kőszeghy Csanád Ábel így kezdte beszédét: mi vagyunk az egyetlen igazi ellenzéki erő Debrecen város közgyűlésében, fölráztuk a lapos testületi üléseket – majd a helyi Jobbik legfontosabb eredményeivel folytatta: elsőként mi hoztuk nyilvánosságra az évek óta titokban osztogatott sokmilliós alpolgármesteri jutalmakat, illetve a Vagyonkezelő Zrt. milliárdos jutalomosztogatásait. Ágoston Tibor képviselőtársam harcos munkájának köszönhetően a Sípos Utcai Óvoda vezetőjét is sikerült eltávolítani posztjáról, aki a Hit Gyülekezetének szellemében folytatta munkáját. Szintén Ágoston Tibor volt az, aki maga tűzte ki a székely zászlót az önkormányzat homlokzatára a székelységgel való szolidaritást kifejezve, amelyet a város jegyzője szinte azonnal eltávolíttatott.

Kőszeghy a megye egyetlen anyatejgyűjtő állomásának közelmúltbeli bezárásáról, majd annak jobbikos és civil nyomásra történő újbóli megnyitásáról is szólt, de emlékeztetett a Florida-ügyre is, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nemzeti párt jogászai készítik a feljelentést a közpénzen luxusutazáson résztvevő városvezetők ellen. A városatya a Fidesz választási ígéreteit is górcső alá vette, majd a kormánypárt „sikerpropagandáját” ecsetelte: a fideszes vezetők teljesen elszakadtak a valóságtól, az országban kizárólag kormánypárt-közeli vállalkozók könyvelhetnek el sikert, miközben közel négymillió ember él a létminimum szintjén, és az ország hét régiójából négy tartozik Európa húsz legszegényebb térsége közé. Teljes a gazdasági kilátástalanság, a sikerpropaganda köszönőviszonyban sincs a valósággal. Végül így zárta beszédét: a Jobbik az elmúlt 24 év minden korrupciógyanús ügyét ki fogja vizsgálni.

Ágoston Tibor, a nemzeti ellenzék debreceni frakcióvezetője beszéde elején leszögezte: mi önök közül valók vagyunk, egyszerű hétköznapi emberként a nép mellett állunk. Építő tevékenységet folytatunk, eddig sem romboltunk és ezután sem fogunk, mindent támogatunk, ami a nemzetet építi. Majd a Jobbik helyi közbiztonságért folytatott akciójáról számolt be: hónapok óta éjszakai egészségügyi sétákat tartunk gárdistákkal és civilekkel azért, hogy megtisztítsuk a város azon részeit, ahol bűncselekményeket hajtanak végre, tiltott kéjelgést folytatnak, kábítószereznek és alkoholt fogyasztanak, illetve emberi ürüléket hagynak maguk után egyesek. Önkéntes munkánk nyomán rengeteg esetben sikerült gátat szabni a bűnelkövetésnek, a bűncselekményt elkövetőket pedig rendőrökkel vitettük el. Ezen kívül takarítási munkálatokat is folytattunk, amelybe a korábban még a közterületeken szemetelő fiatalokat is sikerült bevonnunk.

A képviselő a munkahelyteremtés problémáját is feszegette: szívfacsaró, hogy London a második legnagyobb magyarlakta város, mert annyi ember kényszerült elhagyni hazáját a megélhetés reményében. A Jobbiknak a munkahelyek teremtésével kapcsolatban is határozott elképzelései vannak, az országgyűlési képviselőjelöltként helyben a körzetemhez tartozó Hajdúhadház és Téglás településeket például teljesen önellátóvá lehetne tenni, miközben Debrecenben a feldolgozóipart kellene feléleszteni. Ágoston a debreceni menekülttábor kapcsán megjegyezte még: eddig is azt javasoltuk, és ezután is azt fogjuk, hogy a menekülteket vigyék el innen, a tábor pedig a devizahitelek fogságába esett kilakoltatott honfitársainknak nyújtson otthont.

A rendezvény vendége, Dr. Apáti István országgyűlési képviselő is a devizahitelesek problémájának megoldási javaslataival állt elő: a csak keveseknek segítséget nyújtó végtörlesztés és az árfolyamgát bevezetése helyett forintosítani kell minden devizahitelt azon az árfolyamon, amelyen fölvették a hitelt a szerencsétlenül jártak. Majd ezzel folytatta: a Jobbik véglegessé tenné kilakoltatási moratóriumot. A honatya beszélt még a rezsicsökkentésről is, amely szerinte átverés, hiszen a kormány azt a pénzt, amit az emberek egyik zsebében benne hagy, a másikból kiveszi azt. Szerinte nem véletlen az sem, hogy a Fidesz a választások előtti hónapokra időzítette a rezsicsökkentést, holott már kormányra kerülésük után is bevezethették volna.

Az elszámoltatások hiányának kapcsán Dr. Apáti István így vélekedett: a Fidesz hagyta az MSZP-t feltámadni, mert ennek a kettős rendszernek a fennmaradása az érdeke. Majd a Jobbik programjából idézett: el kell törölni a mentelmi jogot, meg kell teremteni a képviselők visszahívhatóságát, a politikusbűnözést kétszeres büntetési tétellel kell sújtani, illetve el kell távolítani a múlt rendszer minden egyes politikusát a közéletből. Végül ezzel zárta: minden parlamenti képviselőt – beleértve természetesen a jobbikos képviselőket is – minden ciklus végén vagyonosodási vizsgálatnak kell alávetni.

Deczki Anna – szebbjovo.hu