Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelölti poszttól, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert.
Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat – fogalmazott.
Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete. Minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti – hangoztatta.
A szóvivő szerint nemcsak az MSZP, hanem a teljes baloldal összeomlott, az nem áll másból, mint a “kispártok cicaharcából”. Sem együtt, sem külön-külön nem tudnak erőt mutatni – tette hozzá, a Jobbik kormányváltó képességét hangsúlyozva.
Azt mondta: pártja mindenki, így a baloldali szavazók számára is alternatívát kínál; programja egyebek mellett a béruniót, differenciált nyugdíjemelést, elszámoltatást, a jogállamiság helyreállítását tartalmazza.
Megjegyezte: míg Botka László állítása szerint a baloldalt “átszőtte a fideszes polip”, addig a Jobbikkal ez nincs így.
(MTI)