Új időszámítás kezdődött, hiszen a Jobbik nyolc országgal közösen beadott európai népszavazási kezdeményezését a bérunióról az Európai Bizottság elfogadta, így megkezdődhet a történelmi küzdelem a versenyképes magyar bérekért, a versenyképes magyar vállalkozásokért, vagyis egy igazságos Európai Unióért, amelyben mindenki a szülőföldjén boldogulhat – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kulcsár Gergely jobbikos honatya és Herpergel Róbert, a nemzeti néppárt debreceni önkormányzati képviselője.

Kulcsár Gergely és Herpergel Róbert

Az “árunió” megvalósult, a bérunió elmaradt – közölte Kulcsár Gergely, hozzátéve: a Fidesz és az MSZP közös bűne, hogy a magyar bérek és a nyugati bérek közötti szakadék nem csökkent. A 2000-es évek közepére a magyar bérek a német átlagbérek harmadát tették ki, mára ez visszazuhant a negyedére.

A béruniós kezdeményezés célja, hogy az “egyenlő munkaért egyenlő bért” elv beépüljön az Unió fő célkitűzései közé, és így elérhető legyen az, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson – hangsúlyozta a jobbikos honatya.
Nem alamizsnát kérünk Brüsszeltől, hanem egy igazságos és szolidáris Európát, ahol mi is boldogulhatunk – szögezte le Kulcsár. Ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, versenyképes vállalkozások kellenek, ahhoz, hogy versenyképes vállalkozások legyenek, ahhoz egy új kohéziós politika kell, egy új kohéziós politikához pedig egy új, igazságos Európa. Vagyis a béruniós kezdeményezés egyben az EU megújításáról szól – mutatott rá a képviselő.
Herpergel Róbert bejelentette: a debreceni Jobbik-frakció a csütörtöki közgyűlésen egy előterjesztéssel kéri majd az önkormányzatot, hogy támogassa a béruniós polgári kezdeményezést. A bérunió témája egységesen érint minden magyar munkavállalót, ugyanúgy Debrecen minden pontján, ahogy az ország minden pontján – hangsúlyozta a képviselő.

Herpergel szerint a Fidesz teljesen rossz úton járva az olcsó munkaerőre alapozza az ország gazdasági stabilitását. Mint elmondta, az is erre utal, hogy májusban Debrecenben roadshowztak az ukrán munkavállalók alkalmazását népszerűsítve, a részletekről bárki tájékozódhat a workinhungary.hu honlapon. Arról véletlenül sincs szó, hogy a hiányszakmában állami vagy uniós támogatással ösztönözzék a munkáltatókat munkabéremelésre – tette hozzá a városatya.

A Jobbik debreceni képviselője rámutatott: egy multi által létrehozott munkahelyért korábban a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok 6 milliós támogatást fizettek, az Orbán-kormány azonban jelenleg már 12 millióval dotálja egyetlen ilyen munkahely létrejöttét. Ez a támogatás kifejezetten jól jönne azokban a régiókban, ahová az ukrán munkásokat hozatja be a Fidesz – zárta a sajtótájékoztatót Herpergel Róbert.

szebbjovo.hu