A javaslatot jegyző Jakab Péter országgyűlési képviselő, szóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a javaslat előírná a kormánynak, hogy alkossa meg a területi bérkülönbség-kezelés menetrendjét.
A Fidesz szerint ma egy borsodi 103 ezerrel, egy szabolcsi pedig 123 ezer forinttal ér kevesebbet, mint egy fővárosi – mondta az azonos munkáért fizetett bérek különbségére utalva az ellenzéki politikus. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz “olcsó munkaerőre épülő gazdaságpolitikájának” következtében a csehek, a lengyelek, a szlovákok is jobban keresnek, mint a magyarok, és hamarosan a román minimálbér is megelőzi a hazait.
Mint mondta, demográfiai katasztrófával fenyeget, hogy az átlagosnál alacsonyabb bérek miatt Kelet-Magyarország számos régiójából külföldre vagy az ország más részébe költöznek az emberek. Pártja nem az olcsó, hanem a minőségi munka terjedésében érdekelt – fűzte hozzá.
Kijelentette: elvárják, hogy törvényben kötelezzék az állami vállalatokat, hogy ugyanazon munkáért ugyanakkora bért fizessenek, a kormány pedig tárgyalja újra a multinacionális cégekkel kötött stratégiai együttműködési megállapodásokat. A kabinet alakítson ki olyan korrupciómentes gazdasági környezetet, amelyben minőségi bérezést tudnak alkalmazni a kis- és középvállalatok! – szólított fel Jakab Péter.
(MTI)