Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője és a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor program zárókonferenciáján a határon túli magyarok státuszával kapcsolatban azt mondta, a tapasztalatok alapján elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak.
Szávay István közlése szerint pártja következetesen kiáll a külhoni magyarok választójogot is tartalmazó magyar állampolgársága mellett, minden ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot támogattak, így a levélben szavazás lehetőségének megteremtését is.
Ugyanakkor küzdenek az ellen a diszkrimináció ellen, amely a külföldön élő magyarokat sújtja, mivel ők szavazatukat nem adhatják fel postán, hanem csak a magyar külképviseleteken voksolhatnak személyesen. Ehhez azonban sok esetben szabadnapra van szükségük, útiköltséget és több száz vagy akár több ezer kilométernyi utat kell vállalniuk.
Emiatt a Jobbik – mint Szávay István írta – csak akkor tudja támogatni a választásokra vonatkozó szabályok bármilyen módosítását, ha a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő magyarokra is kiterjesztik.
(MTI)