Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján több fronton is tehetetlennek nevezte a kormányt a téllel szemben.
Csökkenteni kell a tűzifa áfáját, amivel fehéredne a gazdaság és sokaknak érdemi könnyítést jelentene – jelentette ki. Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok mérjék fel, kinek kellene szociális alapon tűzifát biztosítani és ehhez mennyi állami támogatásra volna szükség. Ez sok fagyhalált előzhetne meg és nem kellene sok embernek szeméttel fűtenie – magyarázta.
A jobbikos politikus azt mondta: az állami erdészetek sem készültek fel a télre, tudomása szerint ugyanis elfogyott a száraz fa és csak nehezebben használható fát adnak ki.
Z. Kárpát Dániel egyúttal továbbra is kiállt a Jobbik azon korábbi javaslata mellett, amely szerint vissza nem térítendő állami támogatást kellene adni az elavult tüzelőberendezések, kémények cseréjéhez. Kiterjesztenék a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) használt ingatlanokra és felújításra is, utóbbin belül pedig például a szigetelés korszerűsítésére, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan legalább “egy energetikai lépcsőt ugorjon” – mondta.
(MTI)