Hűtlen vagyonkezelés, hivatali visszaélés alapos gyanúja, mely nagy vagyoni hátrányt okozott az önkormányzat vagyonának címmel tartottak sajtótájékoztatót Ágoston Tibor és Kőszeghy Csanád Ábel, jobbikos képviselők.Ágoston Tibor emlékeztetett: Debrecen város Közgyűlésében tettem föl a Nyugati kiskörutat érintő fakivágásokkal, és a fa felhasználásával kapcsolatos kérdéseimet, azután, miután egy postaládámba bedobott levélből olyan információk birtokába jutottam, hogy az érintett területen kivágott nagy mennyiségű fa nem került az önkormányzat által megnevezett cég, azaz a Dehusz Nonprofit Kft. telephelyére.

A Jobbik frakcióvezetője hangsúlyozta: a Varga László főosztályvezetőtől érkezett válaszok a meglévő információim ellenkezőjét tartalmazták. Mivel a válasz nem volt megnyugtató, újabb kérdésekkel fordultam a hivatal megfelelő osztályához, valamint a Dehusz ügyvezetőjét is megkerestem írásban. Öt évre visszamenőleg, a városban történt fakivágásokkal kapcsolatos teljes dokumentációt kikértem, illetve kezdeményeztem a Városüzemeltetési Osztály munkatársánál a dokumentumok megtekintését.
A Városüzemeltetési Osztály vezetője, a fák kivágását végző vállalkozó, valamint a Városfejlesztési Főosztály vezetője ellentmondásba kerültek egymással – húzta alá a képviselő, majd magyarázta: a mérlegjegyeken szereplő mennyiségek bizonyítottan nem kerültek beszállításra a Dehusz telephelyére. Ezt információink szerint úgy kívánták feloldani, hogy a vállalkozó utólag lepapírozta a hiányzó mennyiséget, először 200 tonna, majd néhány nap elteltével, immár másodszor újabb 200 tonna, összesen 401 tonna haszonfát és gallyfát. A Dehusz igazgatója által küldött kimutatásból tudjuk, amelyen látszik, hogy az ezekről szóló mérlegjegyek 2013. november 11-én kerültek a Dehuszhoz, holott 2012-ben kivágott fákról van szó.

Nagyjából 20 kamionnyi fa tűnt el, s ez a tény megalapozza a bűncselekmény gyanúját, amely megítélésünk szerint a következő: a cselekményt csoportosan és szervezetten követték el. Elkövették a Hivatali visszaélés – Új Btk 305.§ nevesített tényállását a cselekménnyel. Hamis magánokirat felhasználását is elkövették – az Új Btk 345.§ szerint, valamint a 277.§ szerint visszaéltek a magánokirattal. Megvalósították a Btk. 377.§ alatt rögzített tényállást hanyag kezelés, c) ötmillió-egy és ötvenmillió forint között jelentős a károkozás az önkormányzati vagyonban – sorolta Ágoston Tibor, végül hozzáfűzte: az önkormányzat részéről a felelős személyek egyértelműen beazonosíthatók, a szerződések, a munkaköri leírások és az építési napló bejegyzései és aláírásai alapján. A feljelentést még a napokban megtesszük.

Kőszeghy Csanád Ábel arról beszélt, hogy a Jobbik nem hagyja annyiban a floridai kiruccanás tényét, továbbra is folyamatban van a dokumentációk kikérése, melyek egy részét éppen ma kapták meg. Elmondta még: ha rajtunk múlik, sem a fakivágásokkal kapcsolatos ügyet, sem a floridai bónuszkirándulást nem fogják megúszni az illetékesek, így mindkét ügyben meg fogjuk tenni a feljelentést.

A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg
A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg
A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg
A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg
A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg
A dokumentumok ide kattintva tekinthetőek meg