Együttműködési megállapodást kötött hétfőn a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ); a megállapodás szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását.

A megállapodás szerint amennyiben a párt bekerül az Európai Parlamentbe, illetve a Magyar Országgyűlésbe, akkor törekedni fog megállapodás elveinek megvalósítására. A TMRSZ azt vállalta a megállapodásban, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában, a Jobbik pedig figyelembe veszi a TMRSZ javaslatait.

Both László, a TMRSZ elnöke az aláírást megelőzően elmondta: minden parlamenti pártot és a Jobbikot megkeresték az együttműködési megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival.

Hozzátette: vállalják, hogy rasszista, szélsőjobboldali jelzővel illetik majd őket a megállapodás miatt. Ha a Munkáspárt jelentené be, hogy azonosul a szakszervezet céljaival, akkor velük is megállapodást kötnek és vállalják a szélsőbaloldali jelzőt is.

A megállapodás összecseng a szakszervezet céljaival, ezek pedig a közbiztonság megerősítése, a politikamentes rendőri vezetés, a rendőri és közalkalmazotti állomány erkölcsi-anyagi megbecsülése, a bérek uniós fizetésekhez felzárkóztatása, a sztrájkjog kiharcolása – mondta.

Szima Judit, a szakszervezet főtitkára – aki a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepel – azt hangsúlyozta, hogy a megállapodásban a magyar emberek helyzetének jobbítása érdekében közös feladatokat határoztak meg.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az aláírás előtt történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amely – mint mondta – két dinamikusan fejlődő szervezet között jött létre. A Jobbik számára azért lényeges a megállapodás, mert a párt számára fontos, hogy “hiteles, a társadalmat valóban képviselő szervezetekkel építsenek ki kapcsolatot”.

Megjegyezte: azért is fontos az együttműködés, mert azt egy rendőrségi szakszervezettel kötik, és a párt programjában a rend, a közbiztonság kiemelt szerepet élvez, a rendőrség megerősítése, társadalmi megbecsültségének helyreállítása fontos programpontja. Fontos a megállapodás azért is, mert szakszervezettel kötik, a pártnak pedig célja a dolgozók érdekeinek védelme.

Mindkét fél hangsúlyozta: nem politikai, hanem szakmai, érdekképviseleti megállapodást kötöttek.

A megállapodásban a felek tudomásul veszik, hogy a TMRSZ “konkrét politikai állásfoglalásokat nem tehet közzé, és csak olyan jellegű kérdésekben nyilvánulhat meg a párt programjainak vonatkozásában, amely a munkavállalókat érintő, elsősorban szakmai-jogi jellegű állásfoglalásnak minősíthető”.

A Jobbik kötelezettséget vállalt arra, hogy ha kormányalakító tényező válik, akkor törekedni fog a rendészeti és munkavállalói jellegű tárca megszerzésére. Az esetleges koalíciós tárgyalás során pedig sarkalatos pontként kezeli többek között az önálló rendészeti minisztérium létrehozását, az erőszakos bűncselekmények büntetési tételének emelését, a halálbüntetés visszaállítását.

(MTI)


Az MSZP szerint a TMRSZ-Jobbik megállapodás sértheti az alkotmányos rendet

Az MSZP felszólítja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, vizsgálja meg, hogy a Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) között kötött megállapodás nem veszélyezteti-e az alkotmányosságot – mondta Juhász Ferenc, az MSZP elnökségének tagja hétfőn az MTI-nek.

A kormánypárti politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy alapvetően a politikai együttműködés került előtérbe a két szervezet között, miközben azt az alkotmány tiltja.

Juhász Ferenc szerint ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a Jobbik és TMRSZ megállapodása sérti az alkotmányos rendet, az igazságügyi miniszternek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket.

(MTI)


Nem a Jobbik, hanem Gusztos és társai jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot

A tegnapi nap során történelmi jelentőségűnek neveztem a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom között kötött együttműködési megállapodást, amely véleményemben az elmúlt 24 óra reakciói csak megerősítettek. Előbb az SZDSZ, aztán az MSZP is elkezdte kongatni saját vészharangjait, mondván a megállapodás nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Sajnálatos, hogy mostanra már Lázár János révén a Fidesz is csatlakozott Juhász Ferenc (MSZP) és Gusztos Péter (SZDSZ) hamis, üvöltöző kórusához.

Elgondolkodtató, hogy a parlamenti pártok mindegyike mennyire megrémült egy dinamikusan fejlődő szakszervezet és egy dinamikusan fejlődő párt hangsúlyozottan szakmai együttműködésétől. Úgy látszik, megrémiszti őket egy olyan kezdeményezés, amely a magyar társadalom biztonságérzetét növelné, és egyúttal a munkavállalók érdekeit védené és képviselné. Jajveszékelésük a becsapott magyar emberek akaratától, vagyis a valódi demokrácia kiteljesedésétől való páni félelem.

Lassan mondom, hogy Juhász Ferenc, Gusztos Péter és Lázár János is megértse: a megkötött együttműködés szakmai szövetség, amely a nemzet biztonságára nem jelent kockázatot. Ellenben úgy hiszem, hogy ma valóban van Magyaroszágon nemzetbiztonsági kockázat, de azt nem mi, hanem a fenti urak politikája jelenti. Hazánk érdekében remélem, mielőbb vizsgálódhatunk majd utánuk.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke