Mirkóczki Ádám szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hazájában börtönbüntetésre ítélt politikus vélhetően gépjárművel érkezett Magyarországra. A Belügyminisztériumnak ezért haladéktalanul választ kell adnia arra, hogy hogyan juthatott át a több száz milliárd forintból megerősített déli határon egy körözött bűnöző – jelentette ki. A képviselő kiemelte, ha Nikola Gruevszki hamis papírokkal jutott át a határon, akkor komoly hiányosságok vannak a biztonsági rendszerben. Amennyiben magyar hatósági vagy kormányzati segítséggel érkezett, akkor az egy korábban nem látott botrányt jelent, ami személyi következményekkel kell, hogy járjon – fogalmazott.
Magyarország korábban biztonságosnak minősítette Macedóniát, az országban nincs háború, Nikola Gruevszki pedig nem vallási vagy politikai üldözött, hanem egy jogerősen elítélt bűnöző – szögezte le. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: indítványozta, hogy a testület a soron következő, jövő hét keddi ülésén külön napirendi pont keretében tárgyalja az esetet.
Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.
(MTI)