A Jobbik számára a kötelező betelepítési kvóta elutasítása pártérdekeken felül álló nemzeti ügy, ezért arra biztatjuk a választópolgárokat, hogy vegyenek részt a népszavazáson és szavazzanak nemmel – jelentették ki mai sajtótájékoztatójukon a nemzeték ellenzék debreceni képviselői, Kőszeghy Csanád Ábel és Ágoston Tibor.

Ágoston Tibor és Kőszeghy Csanád Ábel

Ágoston Tibor és Kőszeghy Csanád Ábel

A Jobbik számára politikailag előnyösebb volna ugyan, ha a vasárnapi népszavazás eredménytelen lenne, hiszen ez a kormánypártok gyengüléséhez vezetne – húzta alá Kőszeghy, de hozzátette: ebből is látszik, hogy a Jobbik az egyetlen politikai erő, amely a nemzeti érdek felől közelíti meg a migránskérdést, míg az összes többi párt pártpolitikai harccá silányítja az ügyet.

A képviselő szerint „a Fidesz és a kormány a saját hatalma megerősítésére, illetve a Habony-Vajna féle sajtó újabb néhány milliárd forint közpénzhez juttatására használja fel a válságot, míg a balliberális oldal még a saját maradék szavazójának véleményével szembemenve is a népszavazás ellen kampányol”. Ezzel szemben azonban a Jobbik abban bízik, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz, mert szerintük „ez Magyarország első számú érdeke”.

Ágoston Tibor emlékeztetett: a Jobbik elsőként hívta fel a figyelmet a migránsproblémára, ám akkor még a Fidesz lesöpörte a témát az asztalról. Felidézte: többször tüntettünk Debrecenben is a menekülttábor bezárása érdekében, s ez a törekvésünk végül sikerrel járt. A képviselő azon aggodalmának is hangot adott, mely szerint a befogadó állomást bármikor újra megnyithatják a bevándorlók előtt. Reméli ugyanakkor, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz, ám szerinte ez most kétségesnek tűnik. Úgy véli: ha a szavazás jogilag érvénytelen lesz, akkor Orbán Viktornak le kell mondania.

A képviselő elmondta: a Jobbik alaptörvény-módosítást javasolt, amelyet a napokban ismét benyújtottunk az Országgyűléshez.  A módosításban az áll, hogy a jogcím megnevezésétől függetlenül minden olyan lehetőséget ki kell zárni, amely végeredményben a migránsok idetelepítését eredményezné – ismertette. Véleményük szerint „ez az egyetlen teljes körű megoldás, és már a Fidesz is ezt javasolja a népszavazás után”.

Ágoston Tibor a szocialisták határon kívüli magyarok elleni, valamint a migránsok melletti kiállása között is párhuzamot vont. Aláhúzta: a szocialisták és a liberálisok önmagukat leplezik le azzal, hogy 5 millió magyar szegénységben élő emberről beszélnek, közben pedig idegenek betelepítésére buzdítanak. Szerinte „a baloldal azért nem a hazai szegényeket akarja segíteni, mert őket csupán egyetlen dolog érdekli már, a hatalom megszerzése”.

szebbjovo.hu