Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, pusztán a költségvetési bevételek erőszakos növelése mentén tilos lenne ismeretlen embereknek, gazdasági szereplőknek engedélyezni a magyarországi letelepedést. Bírálta, hogy a profit jó részét is részben ismeretlen, “offshore háttérrel joggal gyanúsítható” társaságok fölözik le.
Sem letelepedési jogot, sem állampolgárságot nem szabadna “halaskofák módjára adni-venni” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.
Z. Kárpát Dániel szerint a kormány csak a költségvetés “tupírozását” várja a konstrukciótól, hatástanulmány pedig nem készült arról, kik, milyen céllal, milyen szektorba érkeznek, hoznak-e munkahelyeket, hogyan hatnak más, meglévő szereplőkre. Hozzátette: Magyarországon más uniós országokhoz képest olcsó a letelepedés, így azt feltételezi, hogy sok szereplő így tenné be a lábát az Európai Unióba.
A frakcióvezető-helyettest kérdezték arról, hogy az Együtt független képviselője parlamenti vitanapot kezdeményez a letelepedési kötvényekről. Azt felelte: támogatni tudják a javaslatot.
(MTI)