Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége szinte vita nélkül szavazta le azt a kezdeményezését, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot a lakás-takarékpénztárak ügyében.
Érvelése szerint a támogatási rendszer felszámolása miatt jóval hosszabb ideig kell majd a fiataloknak új otthonra gyűjteniük, ami egyfelől a kivándorlást gerjeszti, másrészt a gyermekvállalás későbbre tolásával kedvezőtlen demográfiai folyamatokat generál.
Hangsúlyozta, azzal, hogy nem emelkedett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatási összege, csak a felvehető hitelé, sokak nem, vagy csak súlyos eladósodás árán tudnak élni ezzel a konstrukcióval, miközben “sokkal magasabb haszonkulccsal tudják a bankok kifosztani őket”.
Hozzátette: kezelhetetlenné vált a lakás-takarékpénztári támogatás megszüntetésével a társasházak helyzete is, hiszen 80-90 százalékuk annak segítségével gyűjtött forrást felújításokhoz, fejlesztésekhez.
Z. Kárpát Dániel kérdésre válaszolva azt közölte: most “uzsoraárfolyamon” teszi lehetővé a Nemzeti Eszközkezelő a korábban átvett ingatlanok visszavásárlását, holott arra volna szükség, hogy előbb a felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizaadósságokat.
(MTI)