Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a sértettek vagy hozzátartozóik gyakran még jogerős ítélet alapján sem kaphatják meg a nekik járó összeget, mert a bűnügyi költségek felemésztik a lefoglalt vagyont.
Jelezte: a büntetőeljárási törvény lehetővé teszi az igazságügyi miniszternek ezen költség elengedését, de csak az elkövető indítványára. A jobbikos politikus itt lehetőséget adna arra, hogy hivatalból vagy a sértett és családja kérésére is el lehessen tekinteni a bűnügyi költség megfizetéséről.
Staudt Gábor a végrehajtásról szóló törvényt is módosítaná úgy, hogy felcserélné az állam és a sértett polgári jogi igényét. Javaslata szerint az igazságügyi miniszter egyedi döntésével elsősorban a sértett juthatna hozzá a pénzéhez, az állam pedig a maradék vagyonból vonhatná le költségeit.
Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy a kormány is foglalkozik az áldozatvédelemmel, ugyanakkor a kielégítési sorrend megváltoztatásának támogatását kérte.
(MTI)