Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján felidézte, hogy az SZDSZ 2008-ban és 2009-ben kötött szerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és 26 ingatlant vásárolt, az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint viszont több törvénytelenséget is elkövettek. Példaként hozta, hogy olyan településen is vettek ingatlant, ahol nem volt alapszervezetük.
Az MFB a kölcsönszerződést 2010 december végén felmondta, miután a párt 2009 július közepe óta nem tett eleget tőke- és kamatfizetési kötelezettségének – ismertette a jobbikos politikus, aki 2014. január végén tett büntetőfeljelentést a Legfőbb Ügyészségen.
Szilágyi György tájékoztatása szerint akkor egy elutasító határozatot kapott, egy 2015. április közepi ügyészségi levélben azonban tájékoztatták, hogy hivatalból felülvizsgálták az ügyet, a nyomozást megszüntető határozatot hatályon kívül helyezték és elrendelték a nyomozás folytatását.
A jobbikos képviselő fontosnak nevezte a visszaélések kivizsgálását és jelezte, hogy május közepéig tart a nyomozás. Azon követelésüket is megismételte, hogy a pártvezetők a jövőben magánvagyonukkal is feleljenek pártjuk működéséért.
Szilágyi Györgyöt kérdezték arról is, hogy a Blikk információi szerint 10,1 millió forint értékben szerzett be sokkolókat az Országgyűlési Őrség. Azt felelte: költségesnek tartja a lépést és szerinte semmi nem indokolja, hogy “képviselőkkel szemben ilyen kényszerítő eszközöket alkalmazzanak”.
(MTI)