Az elmúlt 25 évben a politikusbűnözésének köszönhetően hazánk nemzeti vagyona eltűnt, gyáraink, iparunk értékei az eredeti szándékkal ellentétben nem a dolgozók tulajdonába kerültek, hanem politikusrablók martalékává váltak – hangsúlyozta Dr. Ulics Erika országgyűlési képviselőjelölt, a Rigán István országgyűlési képviselőjelölttel tartott közös sajtótájékoztatón, Hajdúszoboszlón péntek délután.

Dr. Ulics Erika úgy véli: a politikusbűnözés mérhetetlen károkat okozott hazánkban az elmúlt 25 évben. Jelen volt a privatizáció során, a kárpótlási eljárásokban, a pályázatok, a közbeszerzések lebonyolításában, az igazságszolgáltatás rendszerében, és sajnos ezek az anomáliák mind a mai napig jelen vannak, részesei a politika mindennapjainak. A Jobbik képviselőjelöltje így részletezte: míg emberek százezreit gyötrik azért, hogy önrészt vállaljanak a csatornázások során, hogy törlesszenek, fizessenek minimális jövedelmükből, vagyoni viszonyaiktól függetlenül, addig több tízmilliókat fizetnek ki ingatlan értékbecslésre, 100 milliókat népszerűsítésre, a tervezés, a lebonyolítás, a mérnök, az ügyvédválasztás során milliók vándorolnak magánzsebekbe, s még egyetlen kapavágás nem történt.

Dr. Ulics Erika szerint a visszaélések melegágya a különböző közpénzből történő építés, ahol a tervezéstől a kivitelezésig minden fázisban tűnnek el a milliók, milliárdok, a teljes költség 20-30 %-ának pedig semmi köze a tényleges munkálatokhoz, értékként a megvalósult épületben, útban nem jelennek meg. A termőföld-politikával kapcsolatban a jobbikos képviselőjelölt megjegyezte: jelentős számú visszaélés történt, a nyertesek pedig a legtöbb esetben fehérgalléros bűnözők, akik a több mint két évtized alatt mérhetetlen termőföldvagyonra tettek szert, kihasználva a kárpótlás, a részarány kiadás-rendszerét.

Majd az önkormányzatokkal kapcsolatos álláspontját ismertette: a közelmúltban a Fidesz-kormány álságos módon megsegítette az önkormányzatokat, kihúzta őket az adósságcsapdából, a csődhelyzetből, de egyetlenegy esetben sem vizsgálták, hogy van-e felelőse a kialakult helyzetnek. Végül ezzel zárta: a 90-es évek hátizsákos politikuspalántái mára már milliárdos vagyont tudhatnak magukénak, miközben egyetlen napot nem dolgoztak civilként. Az elmúlt 25 év a politikusbűnözésének köszönhetően hazánk nemzeti vagyona eltűnt, gyáraink, iparunk értékei az eredeti szándékkal ellentétben nem a dolgozók tulajdonába kerültek, hanem politikusrablók martalékává váltak.

A Hajdúszoboszló-központú választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje, Rigán István azt közölte: az elmúlt 25 évben tönkretették mezőgazdaságunkat, termelőiparunkat kijátszották, s a privatizáció során hazánkba érkező hiénáknak megteremtették a kedvező környezetet ahhoz, hogy azért vásároljanak üzemeket, hogy azt bezárják, és tétlenségre kényszerítsék. Majd hozzátette: ezt a sorsot szánták a teljes, mezőgazdaságunkra épülő feldolgozóiparnak, a konzervgyáraknak, a tejiparnak, a húsiparnak, a zöldség-gyümölcsfeldolgozásnak, s például a Kabai Cukorgyárnak is. Privatizálták azért, hogy ne termeljen, hogy termelők, beszállítók, dolgozók és családjaik kerüljenek az utcára, s mindeközben pedig behozzák a lényegesen rosszabb minőségű cukrot a környező országokból. Mindez ugyancsak a politikusbűnözés számlájára írható.

A képviselőjelölt a jól gazdálkodó önkormányzatok pórul járását is firtatta: kétezer település 1340 milliárd forintnyi adósságát ugyan átvállalta az állam, majd 1200 jól gazdálkodó településnek ígértek kárpótlást, négy év alatt mintegy 50 milliárd forintot. Amennyiben Hajdúszoboszló felelőtlenül gazdálkodott volna, 3,6 milliárd forint üthette volna markát, de jogszabályban azt rögzítették, hogy a város kárpótlás gyanánt kap 200 millió forintot. Ehhez képest hétfőn a belügyminiszter úgy döntött, hogy idén nem kapja meg a kárpótlásnak nevezett támogatást megyénkben sem Hajdúszoboszló, sem Hajdúszovát, sem Nagyhegyes, sem Sáránd.

Végül azt taglalta, hogy hogyan számolná fel a Jobbik-kormány a politikusbűnözést: azokat, akik politikusként követnek el bűncselekményt politikai életben elfoglalt helyükkel visszaélve, azokra kétszeres büntetési tételt fogunk kiszabni. A politikusbűnözők bűnösségének megállapítása esetén nemcsak a bizonyítottan visszaéléssel szerzett vagyonát kobozza majd el a Jobbik, de mindazon vagyont, amellyel a politikus nem tud, vagy nem akar elszámolni. Vagyonosodási vizsgálatot vezetünk be minden képviselőre, minden ciklus végére vonatkozóan, eltöröljük a mentelmi jogot, hiszen csak ezekkel az intézkedésekkel érhető el, hogy a köz szolgálatára vállalkozók újra társadalmi megbecsülést élvezzenek, hogy a közbizalom velük szemben újra megteremtődjön – fűzte hozzá Rigán István.

szebbjovo.hu