A Jobbik felháborítónak tartja, hogy Papcsák Ferenc fideszes képviselő, volt elszámoltatási kormánybiztos saját bevallása szerint már 2000-ben tudott a MAL Zrt. érvénytelen ajánlat alapján történt eladásáról, mégis következmények nélkül maradhatott az ügy – derül ki Kepli Lajos a kolontári katasztrófát vizsgáló bizottság jobbikos elnöke csütörtöki közleményéből.

Papcsák Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának tagjaként 2000-ben letett az ÁPV Rt. igazgatóságának asztalára egy vizsgálati jelentést, amely szerint egy érvénytelen ajánlattal szerezte meg az új tulajdonos a társaságot. Az állami oldalon felelős személyeket is megnevezte akkor a felügyelőbizottság, a felelősségre vonás azonban elmaradt.

Kepli Lajos közleményében úgy fogalmaz: a Jobbik felháborítónak tartja Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő és polgármester beismerését. “Papcsák személye és ez az eset kiválóan illusztrálja a Fidesz elszámoltatási politikáját, hiszen akár az előző, akár a mostani Orbán-kormány idején lett volna rá lehetőség, hogy az alumíniumipari privatizációs szerződéseket érvénytelenítse, hiszen 2000-ben még a büntetőjogi felelősség is fennállt, ami azóta elévült” – írja a közlemény.

A Jobbik érthetetlennek tartja, hogy a kolontári katasztrófát megelőző hónapokban Papcsák kormánybiztosként nem tett semmit ebben az ügyben sem. Mindezek után joggal merül fel, hogy az elszámoltatás komolyan vételével megelőzhető lett volna a 10 emberéletet követelő vörösiszap-tragédia – írja Kepli Lajos. A Jobbik kormányra kerülése esetén szigorúan végre fogja hajtani az elszámoltatást úgy ebben, mint az összes gyanús privatizációs szerződés ügyében – zárul a közlemény.

MTI – szebbjovo.hu