Volner János elmondta, hogy a személyi jövedelemadó (szja) egyszámjegyűvé tételében, a termelést támogató adórendszer bevezetésében, a minimálbér szja-jának eltörlésében vagy nagyarányú csökkentésében, illetve a külföldről haza térő dolgozók jelentős adókedvezményeiben látja a lehetőséget a párt az alkalmazotti bérek emelkedésére.
A javaslatokhoz a pontos számokat, százalékokat az Országgyűlés őszi ülésszaka folyamán szeretnék meghatározni és nyilvánosságra hozni, előtte vitanapot kezdeményeznek a témáról – közölte Volner János az MTI kérdésére.
A javaslatokat részletezve elmondta, hogy a termelést támogató adórendszer az iparra, a mezőgazdaságra, a kutatás-fejlesztésre és a turizmusra összpontosítaná az adókedvezményeket, hogy a hazai reálgazdaság növekedhessen, s az életszínvonal is pozitív irányba mozdulhasson.
Az szja egy számjegyűvé tételére a javuló nemzetközi környezet miatt látnak esélyt. Példaként hozta fel, hogy az amerikai jegybank (FED) jelentős mértékű expanziót hajtott végre, amely pozitívan hatott a magyar gazdaságra.
A minimálbér személyi jövedelemadó terhének megszüntetését, vagy nagyarányú csökkentését azért tartják fontosnak, mert Volner János szavai szerint az OECD országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a minimálbér adóterhe.
A külföldről esetlegesen haza térő munkavállalók adóinak csökkentése pedig azért lenne szükséges, mert néhányan csak azért mentek külföldre dolgozni, mert itthon néhány tízezer forintnyi hiányzott csak a megélhetésükhöz – fogalmazott a politikus.
Volner János elmondta: a cél, hogy a nettó munkabérek számottevő módon emelkedjenek. Ennek érdekében szeretnének nemzetközi színtéren is együttműködni más országokkal.
Hangsúlyozta: “az elmúlt években a Fidesz mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar munkaerő olcsó és kiszolgáltatott legyen”, leszakadtak a munkabérek más országokéhoz képest euróban számolva. A dolgozói béremelés a magyar gazdaság egyik megoldatlan problémája – fűzte hozzá.
A béremelés lehetséges forrásaként említette a frakcióvezető a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzköltésének visszafogását, és a korrupciós tételek visszaszorítását. Emlékeztetett korábbi kijelentésére, miszerint Magyarországon a 400 milliárd forintot meghaladja évente a korrupció károkozása a költségvetésnek. Véleménye szerint “következetesen véghez vitt antikorrupciós politikával a kormányfő gazdasági köreinek felszámolásával jelentős előrelépést lehetne elérni ezen a területen is”.
(MTI)