Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón felháborítónak és elkeserítőnek nevezte, hogy miközben stadionokra és “értelmetlen presztízsberuházásokra” százmilliárdokat költ a kormány, addig a természettudományos oktatás háttérintézményei az utolsókat rúgják, nem jut a fennmaradásukra elegendő forrás.
Felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a felújításhoz szükséges forrásokat, amit eddig nem biztosított, ami miatt szombattól bizonytalan időre bezár a nagy múltú Planetárium. Ha ezt nem teszik meg, a Jobbik 2018-as kormányra kerülésekor megteszi, mivel fontosnak tartja a természettudományos képzést segítő intézmények megfelelő színvonalú működését, és fejlesztését – tette hozzá.
Kitért arra: mintegy hárommilliárd forintból teljesen újjávarázsolható lenne a népligeti Planetárium leharcolt épülete és berendezése. Kiemelte, hogy az MTK-stadion felújítására hatmilliárd forintot költöttek, pedig az ott megtartott mérkőzések nézőszáma alatta marad a Planetárium évi százezres látogatottságának.
A gyermekek csillagászati ismereteinek bővítésében elengedhetetlennek nevezte a Planetáriumhoz hasonló intézményeket, melyeket mindenhol a világon állami fenntartásban üzemeltetnek – mondta a jobbikos politikus.
(MTI)