Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy állami hátterű bérlakásépítési programot mindenki számára nyitottá tennének. Ennek az elképzelésnek a lényege, hogy a nagyvárosi albérleti díjak harmadáért be lehessen költözni egy átlagos méretű lakásba, amely 8-10 év után az érintett család tulajdonába kerülhetne – fejtette ki.
A program második eleme a kiemelt ipari területekre koncentrál, kollégiumokat és szolgálati lakásokat hoznának létre ipari parkok közelében – közölte.
A jobbikos politikus a harmadik irányként jelölte meg azt, hogy meghatározott foglalkozáscsoportok – például közalkalmazottak, egészségügyi dolgozók, pedagógusok – könnyítéseket kapjanak az otthonteremtésben, ezzel is lassítva a pályaelhagyást és a kivándorlást.
Z. Kárpát Dániel fontosnak nevezte, hogy a gyermekvállalásnak ne legyen akadálya az, hogy nincs hova, s ne kelljen generációknak akaratuk ellenére együtt élniük.
Kitért arra, hogy szerinte ha csak évi 1-2 százalékpontot sikerül javítani a 10,9 százalékos bérlakásállományon, két kormányzati cikluson át már érezhető elmozdulást lehetne elérni a lakáspiacon.
Jelezte azt is: arra törekednének, hogy magyar kivitelezői és beszállítói kör vegyen részt az építkezéseken, mert ez kiszámítható pályára helyezné az építőipart.
(MTI)