A politikus szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) jellemzően a felső középosztálytól felfelé tudják igénybe venni. Értékelése szerint egy bérlakásépítési program rendszerszintű változást tudna hozni.
A Jobbik elképzelései közé sorolta, hogy a csok kedvezményes hitelét kiterjesztenék a használt ingatlanokra és a panellakásokra is, ha az energetikai besorolás legalább egy szintet ugrik.
Z. Kárpát Dániel azt is jelezte, hogy uniós forrásokat is bevonnának az otthonteremtésbe, mint mondta, nemcsak közintézmények felújítására lehetne költeni, hanem kiterjesztenék azt a magánszektorra is.
Kitért arra is, hogy prioritásként kell tekinteni a távhőszolgáltatás megújítására. Szerinte a szolgáltatás még legalább 30 évig jelen lesz, ezért ha csökken a hatékonyságvesztés, akkor az valódi rezsicsökkentésként átszűrődik a fogyasztók felé is.
Az alelnök kiemelte, hogy szolgálati lakásokat is létrehoznának, hogy megkönnyítsék az egészségügyi dolgozók, pedagógusok és egyéb stratégiai iparágakban dolgozók helyben érvényesülését.
További elemként beszélt arról is, hogy felmérnék az üresen álló önkormányzati és állami lakásállományt, egy közfoglalkoztatási programban pedig néhány 10 ezret felújítanának és a bérlakásprogram részévé tennék.
A politikus kérdésre azt is elmondta: az első évben 50-100 milliárd forintot fordítanának erre, s számításai szerint ennek jó része egy, de legfeljebb két kormányzati cikluson belül megtérülne.
A Jobbik alelnökét megkérdezték arról, elfogadhatónak tartja-e a parlament hétfői ülésén elhangzott képviselői bekiabálásokat. Azt felelte: semmiféle erőszakra buzdítást nem tart elfogadhatónak, ilyen nem is történt jobbikos képviselők részéről. Mint mondta, a fideszes Németh Szilárd felszólalása után “különböző kormánypárti képviselők viccesnek tartott beszólásaira nyilván viccesnek tartott ellenzéki válaszok is születtek”. Nincs értelme ezekből eltorzítva, manipulálva kiragadni párat – tette hozzá.
Z. Kárpát Dániel visszautasította, hogy elhangzott volna az a bekiabálás, hogy “lelövetni”.
Faggatták több, a zsidóságot sértő hanganyagról is. Azt felelte: Magyarországnak vannak valós problémái, ezek nem annak a részei. A párt programjában egy mondat sincs, ami bárkit vallás, származás, társadalmi státusz alapján kirekesztene – jegyezte meg.
Azt is megfogalmazta: a következő hónapban számtalan hasonló, “múltból kiragadott jelenség felhánytorgatására” készülnek és minden esetben úgy fognak eljárni, hogy “ebbe a kikészített hálóba” nem szaladnak bele.
Megkérdezték Apáti István ügyéről is, amire válaszul közölte: még nem ült össze a párt elnöksége. “Ezen 2011-es események mentén a Jobbik nem fog leragadni, mi 2017-ben vagyunk és jövőt fogunk építeni” – fogalmazott.
(MTI)