A Jobbik a feltételezett megszorítások részleteinek nyilvánosságra hozatalát kéri.

Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint 45 százalékra szeretné mérsékelni a GDP-arányos újraelosztási rátát. A Jobbik attól tart, hogy ezt a kormány jelentős megszorításokkal kívánja elérni – mondta az ellenzéki politikus, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: Magyarországon régiós összehasonlításban is rendkívül magas az újraelosztási ráta.

A frakcióvezető-helyettes szerint a kormány épp az ellenkezőjét tenné a centralizációs aránnyal, mint eddig: a GDP arányos költségvetési összeg 2000 és 2004 között 43,2 százalék volt, 2010-ben 45,6 százalék, 2013-ban megnőtt 47,6 százalékra és idén is nő. Volner János a tervezett mérsékléssel összefüggésben potenciálisan veszélyeztetett ágazatok közé sorolta az oktatást, az egészségügyet, valamint a társadalombiztosítási és jóléti kiadásokat.

Kijelentette: aggodalommal tölti el, hogy a részleteket a kormány nem hozza nyilvánosságra az önkormányzati választás előtt, amiből szerinte az látható, hogy a megszorítások népszerűtlenséggel járnak.

(MTI)