Az ellenzéki politikus szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Heti Válasznak adott interjúja arra a “vérlázító jelenségre” hívja a figyelmet, hogy a kormány “idegen munkaerőt importálna Magyarországra, miközben más típusú idegenek ellen a retorikai térben olyan keményen küzd, hogy még referendumot is kiír velük szemben”.
A Jobbik alelnöke azt helyesnek tartotta, hogy a kormány a határon kívül tartja az ide érkező migránsokat, azt azonban “arcátlan kettős mércének” nevezte, hogy eközben “a pénzesebbek számára” letelepedési államkötvényt értékesít, illetve a szezonális dolgozók számára is lehetőséget nyit. Szerinte kérdéses, hogy mennyire lenne átmeneti ez utóbbi lehetőség, hiszen kormánypárti politikusok már arról beszélnek, hogy olyan kultúrkörből hoznának idegen munkaerőt, ahonnan könnyebb a beilleszkedés Magyarországra. Hangsúlyozta: a Jobbik a szakképzés átalakításában, a kivándorlási spirál lassításában és a külföldön dolgozó magyarok hazacsábításában látja a megoldást. Ehhez adó- és járulékcsökkentésre, valamint termelést támogató adórendszerre és átfogó munkabér emelésre van szükség – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban ismét meggyőződését fejezte ki, hogy a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az uniós tagállamokból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt csak olyan körben szabad engedélyezni, ahol nincs megfelelő magyar munkaerő és csak olyan országokból, ahol a “kulturális-történelmi hagyományok hasonlóak, mint nálunk”.
(MTI)