Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján össznemzeti érdeknek nevezte, hogy létrejöjjön egy országos hálózat, ugyanis szerinte a jelenlegi felzárkóztatási rendszer nem működik, a 2008 és 2013 között elköltött 160 milliárd forint pedig javulás helyett a hátrányos helyzetű gyermekek számának növekedésével járt.
Megjegyezte, vannak olyan gyerekek, akik a családban nem kapják meg azt a támogató közeget, ami tanulásra motiválná őket; egy hasonló Zala megyei intézménybe pedig önként viszik be a diákokat szüleik a jobb körülmények reményében.
A jobbikos politikus jelezte, hogy a bentlakásos iskolák kialakításához minden szakmai és politikai támogatást megadnának a kormánynak, továbbá szakértőkre bíznák, hogy ki az, akit iskolapszichológus segítségével, vagy bentlakásos iskolában kellene felzárkóztatni.
Egyúttal igazságtalannak ítélte azt a spontán szegregációt, amely szerint sok szülő nem a körzetes iskolába, hanem messzebb járatja gyermekét amiatt, hogy más gyerekek ellehetetlenítik a normális tanulást.
Dúró Dórát megkérdezték a Tanítanék mozgalom tervezett tüntetéséről is. Azt felelte, hogy bár a szervezet követelései nagyrészt jogosak, úgy látja, hogy politikai célok mozgatják a feleket és nem a szakmai megoldások előmozdítása felé tartanak.
(MTI)