Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője büntetőfeljelentést tesz az Veszprém Megyei Főügyészségen ismeretlen tettes ellen a Veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér eladásával kapcsolatos ügyekben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

A szeptember 11-én, a repülőtér főbejárata előtt tartott sajtótájékoztató után kisebb inzultus alakult ki. Ennek részletei a cikk végén.

A szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér 2004-ig működött. 2005 év végén a tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) a működésen kivüli, engedélyekkel nem rendelkező repülőtér tulajdonjogát a 2134/2005. (VII. 8.) Kormányhatározatban meghatározott feladat (repülőtér kialakítása, ipari-, logisztikai-, tudományos park létesítése, kommunális létesítmények kialakítása) céljából – ingyenesen Veszprém illetve Szentkirályszabadja települések önkormányzatának adta át. Az ingatlanok együttes nyilvántartási értéke 5,66 milliárd forint. Ebből Veszprém kezelése alá 5,2 milliárdos érték került, míg Szentkirályszabadja alá 440 milliós.

A két önkormányzat 2006 szeptemberében a repülőteret összesen 1 milliárd forint + áfa összegért értékesítette a BudaWest Zrt. nevű, Seychelles-szigetekre bejegyzett “off-shore” tulajdonosi hátterű cégnek, mely 2010 szeptemberi nyitással, nagygépes, utas-és teherforgalomra alkalmas repülőteret tervezett a területre. A vételáron a két önkormányzat egyetemlegesen osztozott, így elmondható, hogy Szentkirályszabadja a rá eső ingatlanokat a nyilvántartott értékükön felül értékesítette, míg Veszprém csupán tizedáron! Ez önmagában már megalapozza a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúját Veszprém esetében.

Tovább súlyosbíthatja az ügyet, hogy a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és –kezelési Projekt keretében 74% Uniós és 16% állami támogatással, a Jobbik információja szerint összesen 533 ezer euro ráfordítással, Veszprém kiépítette a repülőtér teljes szennyvízelvezetési rendszerét – kb. 8 kilométer hosszúságban – egészen le a városi szennyvíztelepig. Maga a pályázat 2004-2005-ben lett elfogadva, viszont a beruházás 2007-2008-ban, a repülőtér eladását követő években valósult csak meg. Azonban se a repülőtér adás-vételi szerződése, illetve – a Jobbik tudomása szerint – semmilyen más szerződés, megállapodás nem tesz említést a csatornázásról, mely az eladó és a vevő (BudaWest Zrt.) között jött volna létre. Tehát a fentiek alapján megalapozott lehet a Jobbik gyanúja, hogy Veszprém önkormányzata uniós és állami támogatásal, illetve saját pénzéből egy már magántulajdonban lévő ingatlan közművesítését valósította meg, kb. 135 millió forintos költséggel. A kiépített csatornavezeték 557m3/nap kapacitásra lett méretezve, mely egy 5330 fős lélekszámú település kiszolgálására alkalmas.

A Jobbik tudomása szerint a Kohéziós alap által, a szennyvíz elvezetésre és -kiépítésre kiírt pályázatokon elnyerhető összegeket előközművesítésre nem lehet fordítani. Tehát csak már állandó lakossal rendelkező területek fejlesztésére használható fel. A Jobbik jelenleg azt kívánja kideríteni, hogy valós-e az a még meg nem erősített információ, mely szerint a – repülőtéri csatornázást is magába foglaló -Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és –kezelési Projekt pályázati anyaga is tartalmazta a pályázati összeg előközművesítésre való felhasználhatóságának tilalmát. Ha bebizonyosodik, hogy igen, akkor a csalás gyanúja is felmerül a pályázat kapcsán. Összefoglalva, Kepli Lajos országgyűlési képviselő állítása szerint a veszprémi önkormányzat a tulajdonába adott kb. 5,2 milliárd forint összértékű ingatlanokat 500 millió forint + áfa összegért értékesítette, továbbá kb. 135 millió forintért szennyvízcsatorna vezetéket épített ki uniós és állami támogatás igénybevételével a már eladott repülőtéri ingatlanhoz. Tehát az adás-vátel folytán kb. 4,5 milliárd forint anyagi hátrány érte az államot. Sajnos nem egyedi ez az eset, hiszen a hirhedtté vált sukorói telekcserénél kb. 1,3 milliárd, a balatonvilágosi Club Aliga eladásánál kb. 2,5 milliárd forintos anyagi hátrány okozása miatt vannak folyamatban nyomozások.

Mivel a Veszprém-szentkirályszabadjai repülőteret megvásárló BudaWest Zrt. nem teljesítette az adás-vételi szerződésben foglaltak szerinti határidőig a repülőtér megvalósítását, ezért az eladó önkormányzatok elállhatnak a szerződéstől, és visszavásárlási jog illeti meg őket. A Jobbik felszólítja Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatait, hogy éljenek visszavásárlási jogukkal. Kepli Lajos szerint a környékbeli önkormányzatokkal közösen ki kellene gondolni egy hasznosítási koncepciót, és kormányhatározatba kellene rögzíteni, hogy területet ne értékesíthessék, hanem hosszú távú haszonbérletbe adják, ezáltal a Jobbik azon álláspontjának eleget téve, miszerint: a magyar föld nem eladó.

A Jobbik továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy más települések kárára repülőtérberuházás ne létesülhessen, továbbá a közeljövőben törvénymódosítást kíván az Országgyűlés elé terjeszteni annak érdekében, hogy a Balaton kiemelt üdülőkörzet alacsony légterében légifolyosó ne létesülhessen.
Inzultus a sajtótájékoztató után

A sajtótájékoztató alatt a repülőtér biztonsági őrei láthatóan “aktívak voltak”, szinte folyamatosan telefonos kapcsolatban álltak valakivel, azonban nem jöttek ki, nem zavarták meg az eseményt.

Megvárták a tájékoztató végét, amíg felszerelésüket összepakolták a sajtósok, illetve többen közülük már el is hagyták a helyszínt, majd utána kihajtott repülőtér területéről – több más autóval együtt – a már egy ideje belül várakozó, fekete Nissan Navara típusú terepjáróval – információink szerint – a reptér megbízott csatlósa. A gépkocsiból fényképezni kezdte mind Kepli Lajos országgyűlési képviselő gépkocsiját és a vele lévő személyeket, továbbá mindenkit, aki még a helyszínen tartózkodott. A sajtótájékoztatóra a média munkatársain kívül három “civil” is kíváncsi volt, akik együtt, egy személyautóval érkeztek és a sajtótájékoztató után elindultak Veszprém irányába a Tescohoz. A tükörbe nézve lettek figyelmesek arra, hogy jön utánuk ez a bizonyos terepjáró. Egészen a bevásárlóközpont parkolójáig követte őket, majd miután leparkoltak, a terepjáró megállt mögöttük. Amint kiszálltak, akkor róluk és az autójukról is fényképeket készített a terepjáróban ülő férfi. Ekkor ők kérdőre vonták az ismeretlent, hogy milyen jogon fényképez. Az válasz annyi volt, hogy “mert ők is fényképeztek a reptérnél”. Ezután elhajtott a terepjáró.
Ennél a három személynél ráadásul még fényképezőgép sem volt. Amennyiben felhasználásra kerülnek a róluk készült fényképek és személyes adataik, a rendőrséghez fognak fordulni. Ez a kis inzultus is mutatja, hogy jó esély van rá, hogy a Jobbik ismét egy Sukoró léptékű ingatlanpanama ügyleteibe üthette az orrát.

barikad.hu