A Jobbik Ifjúsági Tagozata az ország számos pontján szervezett villámcsődületeket az autonómiáért küzdő nemzettársaink mellett való töretlen kiállás jegyében a Székely Szabadság Napján. A marosvásárhelyi megemlékezéssel és autonómiatüntetéssel egy időben Debrecenben is szimpátiatüntetésre került sor, amely előtt Hegedűs Edgár, a Jobbik Ifjúsági Tagozat Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke és Kassay Boglárka, a helyi tagozat elnöke tartott közös sajtótájékoztatót.

 

Fotó: szebbjovo.hu

Fotó: szebbjovo.hu

Kassay Boglárka elmondta, fontosnak tartották, hogy megemlékezzenek az 1854-ben kivégzett székely vértanúkról, akik az idők folyamán az önrendelkezésért való küzdelem kiemelkedő alakjaivá váltak. Erről tanúskodik az is – tette hozzá –, hogy információi szerint Marosvásárhelyen a Postaréten álló emlékművüknél ezekben a pillanatokban is tízezrek emlékeznek és tüntetnek Székelyföld autonómiájáért.

 

“Debrecenben kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hogy kifejezzük támogatásunkat az elcsatolt területeken élő nemzettársaink mellett, hiszen mint ismeretes, városunk is szerepelt Románia területi igényei közt, így beláthatjuk: közel egy évszázaddal ezelőtt nem sokon múlott az, hogy itt szimpátiatüntetés helyett azok a folyamatok valósuljanak meg, amik például a szomszédos Nagyváradon sajnos megtörténtek és történnek napjainkban is” – fogalmazott Kassay Boglárka.

 

A sajtótájékoztató további részében Hegedűs Edgár, a kabinet elnöke aláhúzta: „Az elmúlt időszakban az egyre inkább kiéleződő magyarellenes megnyilvánulások azt igazolják, hogy jelenleg a romániai politikai elit a feszültségek szításában érdekelt, ettől várva politikai hasznot, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ez milyen hatást gyakorolhat a két nemzet kapcsolatára.”

 

Példaként említette, hogy jelenleg magyar emberek előzetes letartóztatásba kerülhettek terrorizmus vádjával, amelyet a hírek szerint az illetékes hatóságok lefoglalt csillagszórókra, zászlókra és többek között magyar nyelvű kiadványokra alapozhatnak, illetve kitért arra is, hogy az utóbbi időszakban több magyar városvezetőt is a DNA (Országos Korrupcióellenes Ügyészség) vizsgálat alá helyezett. Úgy értékelte, Szávay István, a Jobbik alelnökének újabb kitiltása, valamint Tőkés László állami kitüntetésének a visszavonása is ehhez köthető.

A magyar közösség ezeket az eseteket, intézkedéseket nyomásgyakorlásként, megfélemlítésként értékeli. Hegedűs közölte azt is: nemzettársaink megannyi hatósági zaklatás ellenére is vállalták, hogy közösen emlékeznek, és közösen nyilvánítják ki igényüket az autonómiára. “Ezekben az időkben kiemelten fontos megmutatni a határon túli nemzettársaink számára, hogy nincsenek egyedül, támogatjuk őket a törekvéseikben” – nyomatékosította véleményét a jobbikos politikus.

szebbjovo.hu