A Jobbik javaslata szerint az első pillérben állami hatáskörben működne a felosztó-kirovó rendszer, a második pillérben a magánpénztárak mellett megjelenne egy állami pénztár is, a harmadik pillér pedig maradna magánkézben – erről Hegedűs Tamás, a Jobbik vezérszónoka beszélt szerdán, a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános parlamenti vitájában.

Ha az emberek csak aközött választhatnak, hogy maradnak a magánpénztári rendszerben vagy visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe, akkor ez egy “kényszer”, mert senki nem dönt majd úgy, hogy a magánpénztárban marad – mondta Hegedűs Tamás.

A jobbikos képviselő rossznak nevezte a jelenlegi nyugdíjrendszert. Mint mondta, az állam által beszedett járulékok egy része most magánnyugdíjpénztárakba kerül, ahol vagy állampapírt vásárolnak vagy pedig tőzsdére viszik a befizetett pénzt. A befizetések tőzsdére vitele egy nem megengedhető kockázat – jelentette ki.
Hegedűs Tamás közölte: a törvényjavaslat szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer ugyan megmarad, de komoly sebeket kap.

Ha nincs motiváció arra, hogy gondosan gazdálkodjanak a magánnyugdíjpénztárak a portfólióval, akkor ki és hogyan fogja tőlük ezt kikényszeríteni? – vetette fel.

A jobbikos képviselő azt is megkérdezte: mi alapján fogják fizetni a nyugdíjakat azoknak, akik ugyan magánnyugdíjpénztár tagok, de több, mint egy éven keresztül a befizetéseik a felosztó-kirovó rendszerbe kerülnek?

A Jobbik javaslata szerint létre kell hozni a második pillérben is az állami pénztárat, mely tőkefedezeti elven jönne létre. Hegedűs Tamás hangsúlyozta: pártja javaslata szerint az első pillérben állami hatáskörben működne a felosztó-kirovó rendszer, a második pillérben a magánpénztárak mellett megjelenne egy állami pénztár is, a harmadik pillér pedig maradna magánkézben.

A második pillérbeli állami pénztár működése nem rontaná a költségvetés egyenlegét – tette hozzá. A jobbikos képviselő közölte azt is: pártja helyesnek tartaná, ha bevezetnék a szülőtartási járulékot.

jobbik.hu