A parlament alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta a Jobbik javaslatát, amelynek értelmében a kolontári katasztrófát vizsgáló bizottságot hozzanak létre. A javaslatot Kepli Lajos, a Jobbik politikusa terjesztette be, és a grémium 22:4 arányban támogatta az előterjesztést.

A vizsgálóbizottság célja, hogy a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófa hátterét feltárja, felelőseit megnevezze, valamint a hasonló esetek jövőbeni megakadályozásához szükséges feladatokat meghatározza.

„Korábban ekkora szavazati aránnyal egyetlen jobbikos javaslatot sem támogatott még országgyűlési bizottság.” – jelentette ki Kepli Lajos.

A Jobbik politikusa hozzátette, arcpirító az MSZP érvélése, miszerint a szocialisták részvétüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozói felé, és remélik, az illetékes szervek mindent megtesznek, ám a bizottság létrehozását mégsem támogatják, mert az előterjesztésben szerepel Gyurcsány Ferenc neve, mint aki az alumíniumágazat egyik tulajdonosaként a cégén keresztül közvetve akár érintett is lehet az ügyben.

Kepli Lajos végül kijelentette, a bizottság feladata lesz az okokat, összefüggéséket feltárni.

jobbik.hu