Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem lehet szabad tankönyvválasztásról beszélni, amikor a normatívába csak azon csomagok férnek bele, amelyeket az állam állít össze. Kifogásolta azt is, hogy például a szakképzésben tankönyv nélkül, a tanároknak kell összeállítani egyes segédanyagokat, így azonban a diákok nem ugyanazt tanulják országosan.
Az ellenzéki politikus szerint a kísérleti tankönyvek hemzsegnek a hibáktól és nincsenek összhangban egymással, azaz például olyan dolgokra hivatkoznak, amelyeket a diákok még nem tanultak egy másik tantárgyból.
Dúró Dóra szerint az új tankönyveket gyenge színvonalú képanyagok, nyelvhelyességi hibák, megoldhatatlan matematikai feladatok jellemzik. Úgy fogalmazott, “mindennek a legalja”, hogy a kilencedikes irodalomkönyvben Szőcs Géza volt kulturális államtitkár portréja és gondolatai szerepelnek.
A jobbikos képviselő szerint olyan tankönyvpiacra van szükség, ahol az állam meghatározó szereplő, de új szabályozás kell. A színvonalbeli és tartalmi problémák kiszűrését sürgette és azt is kérte, hogy ne lehetetlenítsék el a jól működő kiadókat, tankönyvírókat. Értékelése szerint szabályozott keretek között többszínűségre van szükség, arra, hogy legalább három tankönyv között lehessen választani.
Dúró Dóra szót emelt az ellen is, hogy a tankönyvfelelős tanárok egy része még a tavalyi, e feladatért járó pénzét sem kapta meg, az “elveszett” a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendszerében.
(MTI)