Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a szervezet 2015-ös pénzügyi beszámolója szerint 6 milliárd forint veszteséget generált és minimálisra csökkent a tőkéje, miközben “dúskál az adófizetők pénzében”. Szóvá tette, hogy költséges a kirendeltségek fenntartása, átlag 720 ezer forintos havi fizetést kap a 141 munkatárs, és szakértői szerződéseket kötöttek mások mellett Matolcsy György jegybankelnök rokonával, Nógrádi Györggyel és Lengyel Zoltán volt fideszes parlamenti képviselővel.
A jobbikos politikus értékelése szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások keveset profitálnak a kereskedőház tevékenységéből, a tavalyi 90 milliárd forintos exportértéket a Zrt.-től függetlenül termelték meg a hazai piacon jelen lévő multinacionális cégek.
Gyöngyösi Márton stratégia kidolgozását sürgette, továbbá azt, hogy a tevékenységet bízzák valódi szakemberekre.
A képviselőt kérdezték arról, hogy Dobolyi Alexandra volt MSZP-s EP-képviselő és Ertsey Katalin volt LMP-s parlamenti képviselő diplomáciai pozíciót kaphat. Erre válaszul furcsa tendenciának nevezte, hogy a kormány elszámoltatás helyett “hozza vissza a történelem szemétdombjáról azokat a politikusokat, akik 2010 előtt regnáltak”.
Az október 2-i kvótareferendummal összefüggésben pedig azt mondta: a Jobbik kezdetektől támogatja a kormány álláspontját, szimpatizánsait nemmel szavazásra mozgósítja, a napokban pedig előjön az ezzel kapcsolatos kampányának részleteivel.
(MTI)