2010. október 4-én soha nem tapasztalt katasztrófa érte Kolontár és Devecser környékét. Az Ajkai Timföldgyár Zrt. vörös iszap tározójának gátszakadása következtében több mint egymillió köbméter mérgező anyag öntötte el a területet, teremtve ezzel egész Európában egyedülálló ökokatasztrófát.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője még aznap a helyszínre sietett Budapestről. Elmondása alapján szörnyű látvány tárul elénk. Az emberek kétségbeesettek, reményvesztettek, félnek egy újabb gátszakadástól és sokkal több áldozatról beszélnek, mint ami a híradásokban hallható.

A hatóságok nem nyújtottak megfelelő felvilágosítást a helyieknek az ivóvíz minőségéről és a lezúduló anyag hatásairól sem. Azt mindenki tapasztalhatta, hogy égési sérülést, fulladást okoz a lúgos iszap, de hosszú távú egészségügyi hatásait nem tisztázták.

Eddigi információink szerint öt halálos áldozata van a katasztrófának, több mint 100 ember szenvedett könnyebb vagy súlyosabb sérülést, 400 embernek kellett elhagynia lakhatatlanná vált otthonát, 7 embert nem találnak a katasztrófa óta.

Ferenczi Gábor elmondása alapján a Jobbik országgyűlési és önkormányzati kampányában állandóan hangsúlyozta, hogy a helyeik egy időzített bomba árnyékában élnek. Valakinek vagy valakiknek azonban a nagyobb profit és a mutyizások ismételten fontosabbak voltak az embereknél.

Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője szerint az eső áztatta át a gátat. Az iszaptározó gátját azonban a helyeik szerint folyamatosan emelték, hogy több és több iszapot tudjon befogadni, egészen addig, mígnem megbomlott az egyensúly és bekövetkezett a tragédia.

Biztosak vagyunk abban, hogy felelőtlenség és gondatlanság áll a katasztrófa hátterében, ezért kérjük a kormányt és az illetékes hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabb ütemben vizsgálják ki a történteket és a felelősökön statuáljanak példát. Az esetleges elhallgatás, elsimítás helyett hozzák nyilvánosságra a felelősök nevét, a valódi károkat és emberáldozatok számát.

jobbik.hu