Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a fideszes vezetésű önkormányzatok a közműdíjak emeléséről döntöttek, holott a sok esetben külföldi (rész) tulajdonban lévő cégek (extra) profitot termelnek maguknak. Ez természetesen igaz az országos szolgáltatókra is. A kormány pedig, bár ígérte, nem indította el a bajba jutott lakáshiteleseket segítő nemzeti eszközkezelőt.

A Jobbik képviselője kiemelte ma már a családok több mint tizede tartozik a közüzemi díjakkal, ha pedig tavasszal lejár a kilakoltatási moratórium, százezrek kerülhetnek az utcára, a kormány mégsem kínál megoldást ezekre a gondokra. Hozzátette, a Fidesz-KDNP egyik legfontosabb vállalását nem teljesítette, azaz hogy “senkinek sem kell a közüzemi számlák tengerében, a kilakoltatástól félve töltenie az ünnepeket”.

A politikus szerint az, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok semmit sem tettek a közműcégek privatizációjának felülvizsgálata érdekében, “már-már a hazaárulás határát karcolgatja”.

A nemzeti eszközkezelő elmaradásáról szólva Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: 105 ezer ingatlantulajdonos több mint három hónapja nem tudja fizetni az égbe emelkedő törlesztőrészletet, őket “magukra hagyta kormány”. Sem a nemzeti eszközkezelő nem jött létre, sem bármely olyan kormányzati javaslatot nem lehet látni, amely révén a jelenlegi lakók akár bérlőként lakásukban maradhatnának.

Pártja elképzeléseit ismertetve elmondta: a Jobbik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett végrehajtási moratóriumot vezetne be. Ugyanis a hitelintézetek ugyanúgy megkezdhetik a végrehajtási procedúrát, vagy akár el is adhatják a tartozásokat más követelés-behajtóknak, így mire lejár a moratórium, már meglesz az ingatlan új tulajdonosa, aki azonnal megkezdheti a kilakoltatást. A Jobbik továbbá a behajtási jutalékot 2 százalékban maximálná, a “kirívóan etikátlan” bankok működési engedélyét bevonná. Ezen kívül a Jobbik a gyorskölcsönöket jóval a piacon megszokott kamatok feletti szinten nyújtó pénzintézeteket pedig visszaszorítaná.

Z. Kárpát Dániel javasolta az “öncsőd” lehetőségének bevezetését is, amellyel a családok – a kormány által meghatározott feltételekkel – mentesülhetnének a törlesztési kötelezettség bizonyos része alól. Ennek lényege az lenne, hogy egy kirendelt személy segítene a kiadások lefaragásában. Ha a család öt évig betartja a feltételeket, akkor elengednék a tartozást.

MTI nyomán jobbik.hu