Virágcsokrot helyeztek el Szent István király tavaly felállított révkomáromi szobránál szerdán a Jobbik vezető politikusai, Morva Krisztina európai parlamenti képviselő és Gaudi-Nagy Tamás igazságügyminiszter- és képviselőjelölt. A Jobbik komáromi, az Erzsébet-híd magyarországi hídfőjénél tartott rendezvényről érkeztek Szlovákiába.

Szlovákiából is mentek a Jobbik-nagygyűlésre

Néhányan Szlovákiából is ott voltak a nagygyűlésen. Az Új Szó Online munkatársának helyszíni beszámolója szerint zömmel fiatalokról van szó. A hídon a rendezvény előtti percekben több szlovák rendőrségi járművet is látott: két Polícia feliratú mikrobuszt és egy nyitrai rendszámú szolgálati Skoda személykocsit.

Érdeklődőként Bósza is ott volt

Érdeklődőként a dél-szlovákiai autonómiatörekvéseiről ismert Bósza János is jelen volt a nagygyűlésen. Az Új Szó Online-nak elmondta, csak érdeklődőként jött el, azt azonban nem tagadja, hogy a Jobbik autonómiára vonatkozó elképzeléseivel szimpatizál.

Morvai Krisztina a Jobbik komáromi nagygyűlésén

A nagygyűlés helyszínére érkezve Morvai Krisztinát előbb a Jobbik helyi-régióbeli képviselőjelöltjeivel fotózták. Egy aktivistától munkatársunk is megkapta azt a szórólapot, amelyen – 10. pontként – kettős állampolgárságot követelnek. A rendezvény kezdetén elhangzott a Himnusz.

A meghiúsult Sólyom-látogatásra is emlékeztek

Azért is tartotta a Jobbik szerdai komáromi nagygyűlését a két országot összekötő Duna-híd magyarországi hídfőjénél, hogy ezzel is felidézze: Sólyom László a hídon keresztül nem léphetett Szlovákia területére. Ebben az értelemben beszélt a rendezvényen Gaudi-Nagy Tamás jogász, a párt képviselőjelöltje és igazságügyminiszter-jelöltje. Emlékeztetett: a Jobbik a Sólyom-látogatás meghiúsulása után félpályás útlezárással tiltakozott Komáromban.

Hangsúlyozta, pártja fellép az önrendelkezés érdekében és a globalizáció ellen. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke Gaudi-Nagy szerint félreértette az ő korábbi, a trianoni békeszerződés felülvizsgálatával kapcsolatos állásfoglalását.

A becslés szerint körülbelül 100-150 fős tömeghez szólt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője is. Elmondta, jogászként azt tekinti küldetésének, hogy a jogfosztottság ellen küzdjön. Beszédét az “Adjon az Isten szebb jövőt!” köszönéssel kezdte. Gaudi-Nagy Tamás a nagygyűlésen előadta az Ó, Magyarország kezdetű dalt.

Átkelés a Duna-hídon

A rendezvény után Morvait és politikustársait körülbelül 70-100 ember kísérte át az Erzsébet hídon – a Jobbik hívein kívül a sajtó munkatársai is. Munkatársunk jelentése szerint nem volt jele fokozott szlovák rendőri jelenlétnek. A Jobbik politikusai a Komárom-Komárno helységnévtáblánál fényképezkedtek, majd átkeltek a kis Duna-hídon.

A magyarországi hídfőnél tartott gyűlésen Gaudi-Nagy Tamás reményét fejezte ki, hogy nem állítják meg őket úgy, ahogyan tavaly Sólyom Lászlót. A magyar elnök 2009. augusztus 21-én a komáromi Szent István-szobor avatásán vett volna részt, de Szlovákia nemkívánatosnak nevezte a jelenlétét.

A Jobbik Komáromban lévő vezető politikusai néhány perccel elindulásuk előtt a sajtónak is nyilatkoztak. Gaudi-Nagy hangsúlyozta, nem Trianonról és a határmódosításokról, hanem a békerendszer revíziójáról beszélt. Szerinte senki sem vitatja el a szlovákok jogát saját nyelvük védelmére, de az erre való jogot a magyaroktól sem tagadhatják meg, mert akkor sérül az egyenlő bánásmód elve, ami uniós alapjog. Trianon kapcsán megjegyezte: nem biztos, hogy a szlovákok is annyira örültek az első világháború utáni rendezésnek, mert Csehszlovákiában erős cseh dominancia érvényesült.

Virágcsokor elhelyezése és séta a városközpontban

Révkomáromban virágcsokrot helyeztek el Szent István király tavaly felállított szobránál. Előtte egy egyenruhás szlovák rendőr – a körzeti rendőrparancsnok – két civil ruhás jelenlétében megérdeklődte tőlük magyarul, hogy milyen céllal keresték fel Révkomáromot. Gaudi-Nagy elmondta, a szobornál szeretnének virágcsokrot elhelyezni.

Elhangzott az “Adjon az Isten szebb jövőt!” köszöntés, és a Himnusz. A Himnusz után Gaudi-Nagy és a rendőrtiszt röviden egyeztetett. A résztvevők egy része ezután elindult Magyarország felé, egy részük pedig az Európa-udvart kereste fel, majd a Klapka téri Szentháromság-szoborhoz ment, ahol helytörténeti előadást hallgattak. Az Európa-udvaron a rendőrök megérdeklődték, meddig tart még az akció. A Jobbik politikusai ezután megköszönték a részvételt, és betértek egy helyi borozóba.

Egy rendőrségi fotós végig dokumentálta a rendezvényt. Az egyenruhások mellett számos – Polícia karszalagot, vagy azt sem viselő – civil ruhás rendőr is jelen volt.

Forrás és képgaléria: Új Szó Online