Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja már évekkel ezelőtt követelte az úgynevezett elsétálás jogát, s noha a kormány nem támogatta, már a végrehajtói kar vezetői is felvetik ennek lehetőségét.
Mint kifejtette, a magáncsőd emberbarátabbá tételével több 10 ezer embernek lehetne segíteni úgy, hogy nem adósrabszolgaként tartják őket, hanem partnernek tekintik és egy ötéves futamidő elteltével az érintettek tartozásaiktól mentesülve távozhatnának a rendszerből.
A jobbikos politikus a Nemzeti Eszközkezelőt “átmeneti levegővételnek” nevezte, és azt javasolta, hogy ne a kereskedelmi bank adja ki a szerződéskötési engedélyt, hanem az, aki segíteni akar.
Jelezte azt is, hogy pártja támogatja a civil érdekvédők követeléseit. Ezek közé sorolta a közjegyzői rendszer visszaéléseinek felülvizsgálatát, továbbá egyfajta amnesztia kidolgozását a büntető jellegű kamatokra. Megjegyezte: a rezsihátralékot nem vitatja, de az olyan eseteket igen, amikor a végrehajtó 5 millió forintos követelésből 33 milliós tartozást hoz ki.
Z. Kárpát Dániel azt is elmondta, hogy a kilakoltatási moratóriumot egy végrehajtási moratóriummal egészítené ki, azaz szünetelnének az árverések, birtokban adások és eljárások, amíg nem rendezik a teljes problémakört.
Úgy értékelt: a kormánynak jelenleg se szándéka, se képessége nincs, hogy kezelje a helyzetet.
Az alelnököt faggatták egy esetleges Jobbik-baloldal összefogásról is, amire válaszul közölte: a Jobbik országos választmánya is kimondta, hogy semmilyen más formációval nem állnak össze, amely szerepet vállalt korábbi kormányokban. Ezt elvi okokkal magyarázta, kijelentve: nem árulhatják el szavazóikat, akik nem erre adtak felhatalmazást. Emellett bármiféle szövetség Gyurcsány Ferenccel erősen megkérdőjelezi, hogy mikor következhetne be valódi rendszerváltás Magyarországon – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.
Megkérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai fekete zsákot húztak Horn Gyula szobrára és azt írták rá: “Pufajkás gyilkos!”. Z. Kárpát Dániel azt felelte: az eset óta nem volt elnökségi ülés és nem ismeri az ügy részleteit, ha megtudja, akkor tud reagálni, hogy az aktivista köthető-e a Jobbikhoz.
Hozzátette ugyanakkor, hogy olyan volt miniszterelnökről van szó, aki gazdasági fronton a legtöbb merényletet követte el Magyarországon. Indokoltnak tűnik a társadalmi düh és feszültség, ami vele szemben megnyilvánul, akkor is, ha a hasonló módszerekkel nem feltétlenül ért egyet – mondta.
(MTI)