Balczó Zoltán, az ellenzéki párt EP-képviselője azt közölte a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló meghallgatást követően, hogy Szijjártó Péter az elhangzott kifogások közül érdemben csak a migrációs politikára és a határvédelemre reagált, amiben a Jobbik is támogatta a kormányt.
Megjegyezte ugyanakkor: “az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerét eddig is több tekintetben hasonlították a Kádár-érához”. Szerinte a jogállamiság felszámolása tekintetében a kormány átlépte a Rubicont, amikor az Állami Számvevőszéket használta fel arra, hogy a Jobbikot ellehetetlenítse, kétségessé téve részvételi feltételeit a tavaszi választásokon.
“Független állami intézménynek a felhasználása rivális párt tönkretételére a Rákosi-diktatúrából átvett eszköz” – fogalmazott Balczó Zoltán, aki azt is jelezte: az ügyben nem Brüsszeltől várják a megoldást.
Az EP-képviselő azt írta: bíznak benne, hogy sokan meglátták “az orbáni hatalom valódi arcát”, s ennek megfelelően fognak szavazni a jövő évi választásokon.
(MTI)