A Jobbik azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés terjessze ki a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságát a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagokra is.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján radikális reformot sürgetett a vagyonnyilatkozatok területén. Álláspontja szerint jelenleg nincs garancia arra, hogy a politikusok ne családtagjaikra íratva fedjék el vagyonukat.

A jobbikos politikus szerint a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra kell hozni, ezért módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentnek. Az előterjesztés emellett tartalmazza azt a korábbi követelésüket is, hogy a politikusokkal szemben kötelező vagyonosodási vizsgálat induljon a ciklusok elején és végén, s legyen lehetőség a vagyonelkobzásra visszaélések esetén.

Szilágyi György egyúttal arra szólította fel Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét, hogy a Jobbik debreceni polgármesterjelöltjéhez, Kőszeghy Ábelhez hasonlóan hozza nyilvánosságra családja vagyonnyilatkozatát a választás előtt.

(MTI)