A nyilatkozat deklarálását megelőző nemzetközi konferencián Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszöntötte a megjelenteket és hangsúlyozta, hogy az árak uniója már megvalósult az EU-ban, a cél, hogy a béreké is megvalósuljon, s ezáltal a munkaerő szabad áramlása jog legyen és ne kényszer.
Gyöngyösi Márton sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a 8 tagú polgári bizottság indítja útjára azt az európai polgári kezdeményezést, amely az unió alapokmányaiban rögzítené az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét. A testületnek a magyar mellett észt, lett, horvát, szlovák, lengyel, román és bolgár tagja van, ők politikai pártot, szakszervezetet, illetve civil szervezetet képviselnek.
A jobbikos politikus értékelése szerint ezek az országok közös múltra tekintenek vissza, a politikaival szemben a gazdasági, szociális és társadalmi rendszerváltás közel három évtizede nem valósult meg.
Szóvá tette, hogy a régió országai nem felzárkóztak, hanem leszakadtak, szerinte ez az uniós és nemzeti politikai elitek közös szégyene. Mint mondta, ma minden fiatal előtt két lehetőség áll: vagy elvándorol nyugatra, vagy eladósodik hazájában.
Gyöngyösi Márton felvetette, hogy a béruniót egyszerűbb lenne egy kormánynak érvényre juttatni az EU legfőbb döntéshozó szerveiben, de szerinte a feleknek nem áll érdekükben, hogy ezzel érdemben foglalkozzanak.
A felszólaló meghívottak valamennyien a gazdasági indokokkal motivált elvándorlást nevezték országuk legnagyobb problémájának.
Gyöngyösi Márton kérdésre a kezdeményezésük fatális félreértésének nevezte, hogy az unió hatáskörébe utalnának adóügyi jogköröket vagy lemondanának a szuverenitás egy részéről. Mint mondta, egy távoli célt szeretnének megfogalmazni, amihez később igazodnának a cselekvési tervek.
A jobbikos politikus kifejtette, hogy az Európai Bizottságnak 60 napja van a kezdeményezés elbírálására, s ha jóváhagyja, 1 éven belül 1 millió aláírást kell összegyűjteniük.
(MTI)