Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a tervezett új polgármesteri fizetések mértékéről egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok a nap folyamán. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta, a jövő héten “megkísérlik” a parlamenti döntést a bérrendezésről, amelynek alapja az államtitkári fizetés lenne.
Hegedűs Lorántné azt írta: egy évvel ezelőtt a Fidesz “botrányosan rossz” javaslattal állt elő a polgármesteri illetmények rendezéséről, amely a rendszer aránytalanságát erősítette volna azzal együtt, hogy minden terhet a települések “nyakába varr”. Ezt sikerült megakadályozniuk, és most a Jobbik javaslatait beépítve végre megoldás születhet – közölte a képviselő.
Ismertette: a Jobbik javaslata, hogy az apró falvak polgármestereinek “megalázóan alacsony” illetménye végre a jelenlegi duplájára nőjön. Közölte: az is a Jobbik munkájának eredménye, hogy az emelés összegét a központi költségvetésből finanszírozzák majd.
Kiemelte: azt is el kívánják érni, hogy azokon a kistelepüléseken, ahol nincs önálló hivatal, “így tehát a polgármester maga a hivatal”, az állam vállalja át a teljes bérköltséget. Vissza kell állítani a polgármesteri tisztség méltóságát és rangját, mert “ők a kulcsfigurái a vidék életben tartásának” – írta a közleményben.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezésről, és amennyiben a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer. Lázár János említette, hogy ha egy kistelepülés nem tudja fizetni a polgármestere bérét, akkor a Belügyminisztériumtól megkapják az összeget, ahol pedig van rá lehetőség, ott az adóbevételekből biztosítják.
(MTI)