Vona Gábor szerint azok a fiatalok, akik elmentek az országból, kényszerből tették, mert nem tudtak a szülőföldjükön boldogulni.
A politikus kitért arra is: a politikának nem az a feladata, hogy hatalmat gyakoroljon az emberek fölött, hanem ennek az ellenkezője: az, hogy szolgálja, segítse az embereket, a politikai ellenfeleit pedig tisztelve, konstruktív vitákkal győzze meg a maga igazáról.
Vona Gábor beszámolt arról, hogy Keszthelyen, a nyári táborban fiataloknak tartott előadást, Zalaboldogfán és Zalaegerszegen pedig utcafórumon vett részt. Azt mondta: Zala megye kitűnő földrajzi fekvése – a Balaton és a nyugati határ közelsége – nagyon sok lehetőséget ad és adhatna a térségnek.
Ugyanakkor vannak olyan települések, ahol az utak állapota és az emberek anyagi helyzete nem ezt tükrözi – tette hozzá.
A Facebook-bejegyzésével kapcsolatos kérdésre Vona Gábor az válaszolta: “azoknak kell bocsánatot kérniük, akik az elmúlt 27 évben olyan helyzetbe hozták a nyugdíjasok százezreit”, akik egy élet munkája után méltatlan körülmények között kell élniük.
A Fidesz csütörtökön arra szólította fel Vona Gábort, hogy kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól, a kormánypárt szerint ugyanis hárommillió időskorút sértett meg.
Vona Gábor múlt szombati Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat “a politika manipulációjától”, két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy “hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”.
Arról is írt, hogy egy dunaújvárosi utcai fórumán “szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”. Utóbbi esetet megemlítve azt írta: “húzták maguk mögött a kis bevásárló kosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”.
A Jobbik elnöke a zalaegerszegi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: tiszteli a nyugdíjasokat, és pártjának van programja helyzetük javítására.
Ha a Jobbik kormányra kerül, differenciált nyugdíjemelést hajt végre, és negyven év munkaviszony után a férfiaknak is lehetővé teszik a nyugdíjbaba vonulás lehetőségét – mondta Vona Gábor.
Kiemelte: a nyugdíjas embereket tisztelni, becsülni kell, megadni számukra a tisztes és nyugodt időskor lehetőségét, nem pedig politikai manipuláció eszközéül használni őket.
(MTI)