Az újonnan a parlamentbe kerülő pártok közül a Jobbik időnként meglepő felkészültséggel, ötletességgel igyekszik politizálni. A Fidesz egész pályás letámadása azonban alig hagy teret a radikális pártnak, így az – váratlan szerepben – néha maga is az alkotmányosság őreként kényszerül fellépni.

A legnagyobb felhajtóerőt most elvileg az LMP szerezheti a demokratikus intézmények és a jogállami normák következetes védelmezőjeként. A párt azonban egyéb területeken továbbra sem képes koherens és egységes alternatívát felmutatni.

Az MSZP – ahogy az várható volt – a választások után kezd visszatérni „baloldali értékeihez”. Képviselőinek szájából azonban még a legindokoltabb bírálat sem hangzik hitelesnek. A párt ráadásul megosztott: Gyurcsány Ferenc után most Szili Katalin igyekszik nagyobb befolyásra szert tenni Mesterházy Attilával szemben Szövetség a Jövőért Mozgalmával.

Erős és hiteles ellenzék, politikai fékek és ellensúlyok hiányában a Fidesz szinte bármit megtehet. Olyat is, amire nem kért és nem is kaphatott felhatalmazást. Ebben a helyzetben a szélesebb értelemben vett média – beleértve a blogoszférát – veheti át egyre inkább az ellenőrző szerepet. Nem is eredménytelenül.

Szerző: G.Cs. – Világgazdaság Online