Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: szerinte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki szavaiból az derül ki, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem megszűnik vagy átalakul, hanem kibővül.
Arra, hogy a fenntartói jogokat “ész nélkül államosították”, nem az a válasz, hogy a működtetői jogokkal is ezt teszik – hangoztatta, hozzátéve: a Jobbik szerint vannak olyan önkormányzatok, amelyek az államinál magasabb színvonalat tudnának biztosítani, ezért meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy újra fenntartók lehessenek.
Az ellenzéki politikus a tanulók terheinek csökkentését üdvözölte, utalva arra, hogy korábban is megtanulhatatlannak ítélték a tananyag mennyiségét.
Dúró Dóra a tankönyvpiacról szólva úgy értékelt: a kormány “átesett a ló túlsó oldalára”, mert noha szükség volt egy erőteljesebb állami szabályozásra, értékes piaci szereplők szorultak indokolatlanul háttérbe. Szerinte túlzó, hogy a teljes tankönyvforgalom értékének 85 százalékát állami kiadványok teszik ki.
(MTI)